Ompröva stödet för Turkiet

Ett onyanserat och bombastiskt språkbruk kombinerat med överdrivet hårda tag, ibland även dödligt våld, mot demonstranter känner vi igen från Turkiet innan AKP-partiet kom till makten 2002. Men nu är det tydligt att den vägen inte lämnats av AKP och att utvecklingen dessutom går i fel rikting mot ett allt mer auktoritärt styre.

Turkisk polis har använt kraftigt övervål mot demonstranterna i Taksom Gezi-parken i Istanbul. Flera dödsfall har krävts.

Turkisk polis har använt kraftigt övervål mot demonstranterna i Taksom Gezi-parken i Istanbul. Flera dödsfall har krävts.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2013-06-18 04:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Händelserna på Taksimtorget i Istanbul, där demonstranter i slutet av maj till en början samlades för att protestera mot att en av de relativt få parkerna i staden skulle bebyggas med köpcentrum, ledde till flera veckor av sammanstötningar med turkisk polis. I helgen stormade kravallpolis torget och rensade det på demonstranter. Uppgifter om 5 döda och 5000–7000 skadade under de senaste veckorna ha nämnts.

Demonstranterna kallades tidigt för "terrorister" av Turkiets starke man, premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Det är samma retorik som länge använts mot kurder och många av de journalister som fängslats genom åren.Likheterna med hur demonstranterna behandlades i Tunisien och Egypten är stora. Det är inte acceptabelt för ett land som ansöker om EU-medlemskap.

Köpenhamnskriterierna, som EU beslutade om i juni 1993 i Köpenhamn, stadgar vad som ska gälla för att ett land ska kunna bli medlem i EU. De är tre till antalet. Det politiska, det ekonomiska och det administrativa. Det politiska kriteriet säger att ett medlemsland ska vara en stabil demokrati med institutioner som garanterar mänskliga rättigheter, fungerande rättsstat och skydd för nationella minoriteter.

Trots att medlemsförhandlingar inleddes 2005 så har Turkiet aldrig varit i närheten av att uppfylla de kraven sedan medlemskapsansökan lämnades in 1987. Vad som skett nu är snarare att även den västra och mest moderna delen av Turkiet ha fått uppleva samma behandling som kurderna fått uppleva under alla år. Smädelser från officiellt regeringshåll, överdrivet hårda tag med flertalet dödsfall, fängslanden av journalister och demonstranter. Turkiet är det land med flest fängslade journalister i världen. Fler än Iran, Kina och Eritrea. Det skrev CPJ, kommittén för skydd av journalister, som bevakar pressfriheten i världen, i sin rapport 2012.

En kvinnlig demonstrant intervjuades i Ekot och hon sa att "nu förstår vi hur kurderna haft det, jag har alltid trott att de var terrorister eftersom de kallades terrorister, men nu kallades vi också terrorister och vi är inga terrorister". Det kan möjligtvis vara en väckarklocka för många som tidigare litat allt för mycket på all regimpropaganda i turkisk media.

Det går inte att sluta sig till annat av detta än att ett turkiskt EU-medlemskap inte är aktuellt för överskådlig tid. Sverige har länge tillhört de länder som är mest positiva till ett turkiskt EU-medlemskap. Den linjen bör nu omprövas av regeringen.

Läs mer om