Onödig oro för marknadshyror i Linköping

Är Sverige på väg att införa marknadshyror? Ja och nej. Men mest nej.

Även socialdemokraterna inser numera att låga hyror kan bromsa nyproduktionen av hyresrätter.

Även socialdemokraterna inser numera att låga hyror kan bromsa nyproduktionen av hyresrätter.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-09-08 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Är Sverige på väg att införa marknadshyror? Ja och nej. Men mest nej.

I våras kom hyresutredningen med ett förslag som innebär att i områden där efterfrågan är mycket hög ska hyrorna kunna höjas med som mest fem procent per år.

Retoriken från bland annat Hyresgästföreningen har gjort gällande att det handlar om marknadshyror. Det stämmer inte.

Marknadshyror är en helt fri hyressättning utifrån tillgång och efterfrågan. Men utredningen föreslår att svenska hyror även i fortsättningen ska sättas i kollektiva förhandlingar och utifrån bruksvärdesprincipen. Förslaget innebär ett steg mot marknadshyror i vissa områden, men bevarar i övrigt systemet.

Linköpings kommun och hyresnämnden i Linköping har nu yttrat sig om förslaget. Kommunen anser att hyresgästerna måste skyddas bättre mot alltför höga hyreshöjningar.

Men den årliga höjning som förhandlas fram kollektivt ligger ofta runt två procent. Utredarens förslag medger alltså bara en ytterligare höjning på cirka tre procent. Det är svårt att tänka sig en prishöjningsspärr som går längre - då blir det inte mycket bevänt med grundtanken.

Dessutom är kraven för att få höja hyran hårt formulerade. Det ska röra sig om bostadsområden som under många år har flera års kötid. Förmodligen finns inget område i Linköping som kvalificerar sig. Anpassningen tar sikte på innerstadsområdena i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Några skäl till panik för Linköpingsborna tycks alltså inte finnas.

Hyresnämnden i Linköping invänder att om hyrorna höjs i attraktiva områden och sänks i mindre attraktiva, så kan balansen plötsligt bli den motsatta. Attraktiva områden blir oattraktiva och i stället ökar trycket på de områden där hyrorna har sänkts - så att de åter måste höjas. Men en sådan berg-och-dalbaneeffekt är inte sannolik. Det krävs nog mer än en höjning på fem procent för att det ska bli en massavflyttning från Stockholms innerstad. Inte heller räcker det med en motsvarande hyressänkning i Skäggetorp för att fleråriga köer ska växa fram.

Svensk bostadspolitik är tyvärr delvis ett misslyckande, det inser numera även socialdemokraterna. För drygt en vecka sedan släppte partiets bostadspolitiska arbetsgrupp en rapport som innebär en helomvändning på flera punkter.

Socialdemokraterna förstår nu att alltför låga hyror kväver byggandet av nya hyresrätter. Partiet kan också se att låga hyror i extremt attraktiva områden leder till en illegal marknad för hyreskontrakt och till illegal uthyrning till skyhöga priser.

Moderaterna, å sin sida, tog avstånd från marknadshyror redan för ett år sedan.

Det finns därför en bred politisk enighet om att hyrorna behöver balanseras mot efterfrågan i större utsträckning än i dag. Det steg mot marknadshyror i attraktiva områden som hyresutredningen föreslår är inte liktydigt med marknadshyror, utan just ett steg. Bruksvärdesprincipen och modellen med kollektiva hyresförhandlingar bevaras.

Just därför är det ett rimligt förslag.

Läs mer om