Opinion för kärnkraften

Linköping2004-10-12 09:19
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Här omveckan kom regeringen överens med vänsterpartiet och centern om att stänga reaktorn Barsebäck 2 nästa år, och att därefter diskutera den fortsatta avvecklingen av kärnkraften.

Men det är en överenskommelse som saknar stark, politisk grund. Att beslutet att accelerera kärnkraftsavvecklingen varken grundar sig i någon omtanke om svensk energiförsörjning eller i någon känsla för vad miljön kräver, är uppenbart i sig.

Nu har också svagheten i det politiska fundamentet avslöjats. Ett socialdemokratiskt nätverk mot kärnkraftsavvecklingen har formerat sig. I nätverket, som leds av det socialdemokratiska kommunalrådet Benita Wikström i Oxelösund, ingår sextiofem kommuner som tillsammans representerar närmare två miljoner arbetstagare. Wikström och hennes socialdemokratiska kommunalrådskolleger vill riva upp avvecklingsuppgörelsen. De företräder orter som är starkt beroende av elintensiv industri, där oron för stigande elpriser i spåren av kärnkraftsavvecklingen begripligt nog växer.

Men det är inte bara industrin och sysselsättningen som hotas, utan också miljön. Den elbrist som uppstår när Sverige avvecklar sin kärnkraft - som hör till den mest moderna och säkra i världen - skall kompenseras genom köp av el från i första hand Danmark och Finland.

I det danska fallet handlar det om el producerad i kolkraftverk. I det finska fallet handlar det om el producerad i de nya kärnkraftverk som byggs i vårt grannland. Det är sannerligen höjden av dubbelmoral att stänga svensk kärnkraft för att sedan köpa el från finska kärnkraftverk.

Beträffande den danska kolkraften så behöver man inte vara något vetenskapligt snille för att inse vilka miljöeffekter som en ökad förbränning av kol får. Senast i går varnade svenska forskare för effekterna av växthuseffekten: isarna smälter i allt snabbare takt i de norra polarregionerna. Vid slutet av århundradet kommer dessa regioner att vara helt isfria sommartid. Och eftersom allt hänger ihop i världens ekosystem kommer konsekvenserna av denna avsmältning att fortplanta sig till resten av planeten.

Sambanden går alltså inte längre att förneka, och forskarnas kunskap har blivit allmängods: förbränning av kol, olja och gas orsakar växt-huseffekt som i sin tur leder till ett ändrat klimat.

Men det som hunnit bli allmängods är det för den skull ännu inte i politisk mening; annars skulle regeringens, centerns och vänsterns överenskommelse om att stänga Barsebäck inte ha sett dagen.

Det är just sådana överenskommelser, att politikerna agerar mot det allmänna bästa och i strid med det sunda förnuftet, som bäddar för politikerförakt.

Kommunalrådet Benita Wikström uttryckte i går sin förvåning över att beslutet att stänga Barsebäck kom så snabbt. Men det handlade förstås om politik i ordets sämsta mening. Regeringen såg chansen att splittra en borgerlighet som precis börjat manifestera enighet. Det är dock obegripligt att centern kunde ställa upp på detta spel. Bleknade minnet av det soliga mötet hemma i Högfors så fort för värdinnan Maud Olofsson?

Folkpartiledaren Lars Leijonborg bedriver dock en intensiv och välkommen kampanj för att riva upp överenskommelsen. Barsebäck 2 har ännu inte stängts, och Barsebäck 1 är fullt möjligt att återstarta, framhöll Leijonborg i går. Trycket är därmed dubbelt; det kommer både från borgerligt håll och inifrån socialdemokratin.

Centern måste pressas till att kliva av det vanvettiga stängningsbeslutet. Maud Olofsson får välja: mellan borgerlig enighet, tryggad energiförsörjning och god miljö eller att splittra borgerligheten, hota energiförsörjningen, jobben och miljön. Valet borde vara enkelt.

För Göran Persson innebär de sextiofem kommunernas initiativ en handfast påminnelse om att hans val att låta de partitaktiska övervägandena väga tyngre än jobben och miljön saknar förankring i de egna leden.

Persson har inte råd att nonchalera den starka socialdemokratiska opinion som nu kommer till uttryck.

Läs mer om