Osäkert för flygplatser

Linköping2004-04-17 09:40
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Luftfartsverket konstaterar att flygplatserna i Norrköping, Jönköping och Karlstad har den sämsta lönsamheten i landet. En fördjupad analys skall vara klar till efter sommaren, och då tar verket ställning till om dessa flygplatser skall drivas vidare eller säljas av. Det mesta talar väl för det sistnämnda alternativet.

Den svenska flygplatskartan, ett arv från 1950-talet, håller på att ritas om. En ny tid, med en avreglerad flygmarknad, gör att förutsättningarna i dag förändrats radikalt. För Östergötland kan stora förändringar vara att vänta.

Norrköpings och Linköpings flygplatser har tappat stort i underlag. Man är nu nere i resandenivåer som ligger väldigt nära den kritiska gränsen för båda flygplatserna. I detta läge är det frestande att ropa på politiska åtgärder. Det måste emellertid finnas en insikt om att det inte går att politisera och administrera fram bärkraftiga flygplatser. Det som bestämmer är marknaden, det vill säga vi resenärer.

Men det betyder för den skull inte att politiken är helt maktlös, att det inte finns någonting alls att göra. Däremot handlar det om att skaffa sig en bättre insikt om vad det är för typ av åtgärder som behövs. Och då är det särskilt viktigt att vidga det regionala perspektivet. Det går helt enkelt inte att anlägga ett regionalt perspektiv på flygplatsfrågan; den styrs nämligen av yttre faktorer. Regionen måste därför sättas in i ett nationellt och internationellt perspektiv.

Norrköping har drabbats svårt av att SAS lämnade Köpenhamnslinjen. Den omvärld som Norrköping och Linköping befinner sig i gör att dessa flygplatser är beroende av sådant som tillgång på ankomst och avfärdstider på Kastrup och av de förbindelser som Kastrup i sin tur har.

Saabfältet har sämre fysiska förutsättningar än Norrköping. Norrköping däremot är utsatt för en hårdare konkurrens. Det är svårt att försöka spana in i en framtid bortom 2010. Ostlänken kan på nytt förändra transportscenariot. Arlandas ökade tillgänglighet har redan stor inverkan på resandeströmmarna.

Men om de östgötska flygplatserna skall ha så goda förutsättningar som möjligt för att möta denna framtid måste det bli betydligt mer attraktivt att resa från dem än vad det är i dag. Per Sandström på Östsam är till exempel kritisk mot att Östergötlands flygplatser är för anonyma.

Sådant som bättre parkeringsmöjligheter, förbättrad tillgänglighet kan bli konkurrensfördelar för stadsflygplatser. Per Sandström framhåller att man i första hand måste utnyttja möjligheten att "trimma" flygplatserna så att resenärerna blir intresserade av att flyga från dem.

Kunskap om spelets regler och omvärldens villkor, insikten att man inte kan önsketänka regionalpolitiskt, måste vägleda det tänkande om Östergötlands flygplatsframtid som nu behöver starta.

Läs mer om