På DN Debatt tidigare i veckan vidrörde en företrädare för Socialstyrelsen ett av de största samhälls-problemen av i dag: sjukskrivningarna. Anslaget var symtomatiskt för den attitydförändring som ägt rum. Frågan gällde nämligen inte hur arbetsplatserna skall förändras utan hur läkarna skall förmås att inte bara köpa de sjuksökandes egna diagnoser. De ökande talen beror i hög utsträckning på att det är för lätt för den enskilde att få acceptans för den egna definitionen av arbetsoförmåga.
Socialstyrelsen observerade att praxis i hanteringen av sjukskrivningar skilde sig åt mellan olika län och att regler och rutiner ofta saknas inom dem. Men så är inte fallet i Östergötland. Som visades i gårdagens Corren kunde man i stället ståta med ett målmedvetet samarbete mellan landsting och försäkringskassa. Läkare har exempelvis gått en utbildning om vilka regler som gäller hos Försäkringskassan. Resultatet har visat sig i form av att länet nu befinner sig i fronten i arbetet med att få ner sjukskrivningen.
Nu är det förvisso inte så pass att Östergötland har lägre absoluta sjuktal än på andra håll, det är en annan historia. Det är trenden som är väsentlig. Inte heller handlar det om att pressa ut sjuka i arbetslivet för att hyfsa statistiken. Som påpekas av en läkare kan ett alltför generöst system stjälpa snarare än hjälpa. Långa sjukskrivningsperioder kan förstöra självförtroendet hos den berörde.
Det sätt på vilket man arbetar i Östergötland borde man ha börjat med i hela Sverige för länge sedan. Men man får vara nöjd med det lilla och önska lycka till.