Om högskoleminister Lars Leijonborg får som han vill kommer Sveriges högskolor att kunna ta betalt av utomeuropeiska studenter i framtiden.
Omkring 8 000 studenter kommer att beröras av förslaget och avgifterna - som ska utgå från lärosätenas kostnader - hamna på mellan 30 000 och 80 000 kronor per läsår. Ett stipendiesystem ska också införas så att även de som inte kan betala för sig ska kunna komma hit och plugga.
Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, varnar för att förslaget på sikt kan leda till avgifter även för svenska studenter. Men att det inte finns något stöd för det i riksdagen talar emot SFS farhågor.
Representanter från olika högskolor varnar för att det kommer att minska deras attraktionskraft, som ju ligger i att utbildningen är gratis - och att de utländska studenterna därför kommer att bli färre.
På kort sikt kan förslaget säkert leda till en nedgång i antalet utländska studenter. En undersökning som Högskoleverket och Svenska Institutet gjort visar att det främsta skälet till att utländska studenter söker sig till Sverige är att utbildningen är gratis.
Men i ett längre perspektiv behöver inte bortfallet bli så stort. Att högskolorna kommer att kunna ta betalt ökar deras intäkter och därmed möjligheterna att konkurrera med kvalitet i stället för med gratis utbildning. Och med högre utbildningskvalitet kommer lika många eller kanske till och med fler utländska studenter att vilja studera i Sverige.