Övervakning till varje pris

Regeringen har bestämt sig. Det utskällda FRA-förslaget ska gå i genom i riksdagen.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-06-18 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Regeringen har bestämt sig. Det utskällda FRA-förslaget ska gå i genom i riksdagen.

Det spelar ingen roll att allmänheten är upprörd, att skaran av demonstranter utanför riksdagen har växt dag för dag. Det spelar ingen roll att de borgerliga riksdagsledamöterna har våndats, att en del har tvingats trotsa sin övertygelse. Det spelar ingen roll att det mullras i de borgerliga partidistrikten eller att ungdomsförbunden protesterar.

FRA-förslaget ska gå igenom. Trots att remissinstans efter remissinstans har sågat det. Trots att integritetsexperter, svenska och utländska, har gjort tummen ned. Trots alla varningar om att svenskarna kommer att bli världens mest övervakade folk. Trots att experter har förklarat att den föreslagna avlyssningslagen är värdelös för att jaga terrorister med.

Men regeringen har bestämt sig. Förslaget ska gå igenom.

I tisdags debatterade riksdagen förslaget som ger FRA radikalt utökade befogenheter. Debatten blev utdragen och känslosam. Centerns Fredrick Federley hade svårt att hålla tillbaka tårarna i talarstolen. Han har - tillsammans med partikollegan Annie Johansson och några andra borgerliga riksdagsledamöter - utsatts för hård press. Både från sitt parti om att rösta ja till förslaget och från allmänheten om att rösta nej.

Nu blev det varken ja eller nej till FRA-förslaget i riksdagen i går. I stället blev det en återremiss till försvarsutskottet, som under gårdagen jobbade med de tillägg som måste göras för att alla borgerliga riksdagsledamöter ska kunna ställa sig bakom förslaget.

Innan FRA-förslaget bordlades för ett år sedan hade den dåvarande försvarsministern Mikael Odenberg (m) redan tvingats göra en del ändringar. Att det nu måste jobbas om ännu en gång är givetvis ett nederlag för regeringen. Ett nederlag som borde leda till eftertanke och ännu en time-out för det utskällda förslaget.

Men regeringen har bestämt sig. FRA-förslaget ska gå igenom - helst innan riksdagen tar sommarlov. Det mesta talar också för att det blir ett snabbt beslut, vilket är djupt olyckligt. Av flera skäl.

Kärnan i förslaget - FRA: s utökade befogenheter - berörs inte av de ändringar som försvarsutskottet har jobbat med. FRA kommer ändå att kunna massövervaka svenskarnas sms, mejl, fax och telefonsamtal. Ändringarna går ut på att stärka kontrollen av övervakningen. Dels genom ett särskilt uppdrag till Datainspektionen och inrättandet av parlamentarisk kommitté som också ska titta på integritetsaspekterna, men även genom att det skapas en ny myndighet som ska pröva övervakningstillstånden.

Kritiken mot förslaget kommer därmed inte att minska. Snarare kommer den att tillta efter de senaste dagarnas turer. Inte bara har förståelsen för allmänhetens och politikernas farhågor lyst med sin frånvaro. Rädslan för att tappa ansiktet har dessutom närt bilden av en maktfullkomlig regering. Därtill gör den oerhört snabba beredningen i försvarsutskottet det svårt att skaka av sig alla bananrepubliksvarningar.

Läs mer om