Polisen vill arbeta för allmänhetens trygghet

Vi vill inte laborera med siffror för att leverera bra statistik. Vi vill inte heller trampa omkring i byråkratiträsket och utföra icke polisiära arbetsuppgifter, skriver Thomas Agnevik, ordförande Polisförbundet Östergötland, angående Correns ledare.

Linköping2011-10-07 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Angående Correns ledare "Polisfusk pinsamt för regeringen" (5/10).

Jag tycker det är mycket bra att också Corren uppmärksammar problematiken inom polisen. Jag själv arbetar för ökad öppenhet inom polisen och att vi måste kunna erkänna och vara ödmjuka när vi inte åstadkommit det vi borde.

Däremot ställer jag mig mycket tveksam till uppgifterna om att vi inte åker på larm. För det första är det inte så i Östergötland, vilket jag klargjort bland annat i SR Östergötland. För det andra är det, enligt min uppfattning, i huvudsak en fråga om att man redovisat fel i datasystemen. För det tredje har vi aldrig, och kommer troligen aldrig, att räcka till för att omedelbart åka på allt som allmänheten ringer om. Det betyder inte att vi inte gör något åt dessa larm. Det betyder bara att vi inte åkte dit direkt eller i vissa fall inte alls. Vi kan alltså ha vidtagit andra åtgärder, exempelvis kontaktat annan myndighet.

Det är inte alltid polisiärt rätt prioritering att skicka poliser på alla inkommande larm. Och det är här svårigheten kommer in. Många larm är svårbedömda och att åka på väldigt många obefogade larm betyder att resurserna inte räcker till för det långsiktigt planlagda arbetet. Problematiken är för komplicerad för att beskriva så här kort, men våra nya metoder innebär att vi ska planera mer verksamhet med underrättelser som grund vilket betyder mer genomtänkt polisarbete i stället för gårdagens arbetssätt att åka omkring och inte göra så mycket, fram till att allmänheten ringde om något. Då åkte vi dit. I dag måste poliser göra något vettigt hela tiden, och varje utryckning är ett avbrott i annan planerad verksamhet.

Polisförbundet och många av våra medlemmar tycker precis som Corren att allmänhetens tillit till polisen, och tryggheten i samhället, är den absolut viktigaste måttstocken. Men den talar våra högsta chefer nästan inte alls om! Tryggheten försvinner ofta i konkurrensen med det tydligt mätbara och många poliser ifrågasätter betoningen på sifferstatistiken. Och med krav på ökad effektivitet riskerar vi att gå ytterligare åt fel håll.

En del chefer till och med raljerar över begreppet "upplevd trygghet" som att det inte alls hänger ihop med "verklig trygghet". Att allmänheten inte begriper att man ska känna sig trygg för att polisen bedömer att man kan känna så. Jag menar i stället att den upplevda tryggheten måste vara en viktig parameter för polisen, av respekt mot allmänheten.

Trygghetsbegreppet måste alltså få större påverkan på verksamheten. Det är ju i väldigt stor utsträckning för allmänhetens trygghet som poliser arbetar, och vill arbeta. Vi vill inte laborera med siffror för att leverera bra statistik. Vi vill inte heller trampa omkring i byråkratiträsket och utföra icke polisiära arbetsuppgifter.

Vi vill utföra riktigt bra polisarbete som minskar brottsligheten och ökar tryggheten i Östergötland. Det är det som är vårt uppdrag.

Thomas Agnevik, ordförande

Polisförbundet Östergötland

Läs mer om