Politikernas snuttefilt

Linköping2005-03-26 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Utbildning har blivit politikernas snuttefilt. Alltmedan jobben flyttas till låglöne-länder världen över talar ledande politiker om att utbildningen ska rädda jobben. Senast jag hörde det var på Halseseminariet i måndags på Collegium i Mjärdevi. Där möttes bland andra finansminister Pär Nuder och folkpartiets ekonomiska talesman Karin Pilsäter för att tala om konkurrenskraft. Och om och om återvände debattörerna till utbildningen som räddningsplanka.

Tillåt mig att tvivla.

Det är inte så att jag tvivlar på kunskapens kraft eller på vikten av utbildningsinstitutioner i världs-klass. Det handlar om något annat.

Alla i panelen var överens (!) om att Sverige står inför en mycket stor strukturomvandling av närings- livet och arbetsmarknaden. En förändring som får nedläggningen av varven och tekoindustrin att framstå som västanfläktar. Förra veckan lade Svenskt Näringsliv fram en rapport där man hävdar att 500 000 svenska jobb kan flytta utomlands de närmaste fem åren.

En halv miljon jobb på fem år!

Kan utbildning rädda dem?

Svaret är nej av två skäl:

1. Sverige har redan ett bra utbildningssystem. Alla går i grund-skola, nästan alla i gymnasiet och rekordmånga går vidare till universitet och högskolor som byggts ut i rasande takt. Vad kan utbildningssystemet göra -- annat än på marginalen -- som det inte redan gör i dag?

2. Även om Nuder skulle bestämma sig för att satsa mer pengar på universiteten (han hojtade "Nej!" när frågan kom på tal under seminariet), så tar det längre tid än fem år att bygga nya utbildningar som producerat färdigutbildade studenter.

Vad kan man göra då?

Saabs förre koncernchef, Bengt Halse, manade till besinning. Han menade att utflyttning av jobb är en trend där företagen har skäl att tänka efter flera gånger. Är det verkligen lönsamt? Svensk produktion är ofta konkurrenskraftig, inte minst genom hög kvalitet och leverans-precision.

Värre kan det bli för den som väljer utbildning. Hur ska svenska ingenjörer kunna konkurrera med de stora grupper av ingenjörer som pumpas ut från universiteten i Indien och Kina? Skickliga tekniker som kan arbeta med produkt- utveckling i vetenskapens framkant. För en bråkdel av en svensk ingenjörslön.

Läs mer om