Posten då och nu

Linköping2004-03-17 07:41
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Avregleringen av Posten - vem vann på den? I LO-tidningen läser jag att brevportot höjts sju gånger mer än konsumentprisindex sedan Carl Bildts regering proklamerade den enda vägens politik och bolagiserade Posten.

Affärsidén bakom avregleringen såg ut så här: Sparka personalen, försämra och gör servicen dyrare, låt de butiksanställda tar över grovjobbet och se till att höjdarna tjänar multum. Så gick det till när vinstmaskinen Postverket förvandlades till krisföretaget Posten. Från miljardvinster till miljonförluster inom loppet av några år. Så går det när den ideologiska experimentlustan får fritt spelrum.

Postens nye vd Erik Olsson antydde i december att bolaget ska satsa på paket och service. Det skulle åter bli möjligt att köpa frimärken på Svensk Kassaservice.

- Frimärken? Här hos oss? Det har jag inte hört ett ord om, sa den trevliga damen på ett av Kassaservicekontoren i Linköping när jag frågade henne om vd:ns utspel.

Marknadsanpassningen av Posten har kostat tusentals anställda jobbet. De flesta som fockats är kvinnor. Förre postgeneralen Ulf Dahlsten, sossen som genomförde systemskiftet på uppdrag av den borgerliga regeringen, blev miljonär på kuppen. Lennart Grabe fick 7,2 miljoner kronor när han sparkades som vd 2002. Höjdarna - det var de som vann på avregleringen.

Läs mer om