Igår fortsatte budgetförhandlingarna -- under visst hemlighetsmakeri på finansdepartementet. Medan vänsterpartiets förhandlare försökte mjölka regeringen på högre kvinnolöner ute i kommunerna, försökte miljöpartiet vinna gehör i en hjärtefråga som den om koldioxidutsläpp. Några av de tidigare stötestenarna var anslaget till landets Kvinnojourer, liksom extra pengar till tågtrafiken. Under kvällen syntes en överenskommelse vara nära.
Men även efter en uppgörelse tycks det mesta förbli som vanligt. En socialdemokratisk regering har reserverat en stor pott till Ams-utbildningar och finansminister Pär Nuder har talat om lättnader för arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa.
Det är politiskt snabbspackel från en regering som rimligen borde ha tagit sig en tankeställare över skälet till vikande opinionssiffror. Svenska folket känner allt mindre förtroende för socialdemokraternas förmåga att "fixa" jobben. Känslor som kan förklaras av att regeringen låter två tillväxtfientliga partier vara med och lägga kursen, och att den inte tycks ha koll på läget.
Grundproblemet i den svenska ekonomin består. Jobben försvinner från Sverige -- utan att det skapas nya. Förklaringen har inte så lite med en misslyckad näringspolitik att göra. Trots år av politiskt prat råder fortfarande krångliga regler för företagande, och skattesystemet fortsätter att missgynna ägande. Historiskt har socialdemokraterna gynnat storföretagen, medan entreprenörskap betraktats med största misstänksamhet. Regeringen vägrar inse hur arbetstillfällen skapas, och hur riskkapital måste uppstå.
Inte konstigt att återväxten av företag är så beklämmande svag.
Några klokheter kunde regeringen annars ha lagt bakom örat häromdagen, då Michael Treschow, ordförande i Svenskt Näringsliv, intervjuades i Ekots lördagsintervju. Han kritiserade bland annat statsminister Göran Persson för ett slags ryckighet när det gäller intresset för företagandets villkor i Sverige. En aktiv dialog saknas.
"Jag träffar oftare kinesiska ledare än jag träffar svenska", sade Treschow.
För ett år sedan havererade regeringens så kallade tillväxtsamtal. Treschow använde ordet "besvikelse" om samtalen, men han menade likafullt att regeringen borde bjuda in till nya, allvarligt menade överläggningar med näringslivet. Sådana samtal är för övrigt vanligt förekommande i andra länder, och enligt Treschow är det ett slags moralisk skyldighet att infinna sig om regeringen en dag skulle få för sig att kalla.
För visst går det att skapa fler jobb -- med hjälp av tillväxtfrämjande reformer. Men socialdemokraterna burade i vanlig ordning in sig för förhandlingar med helt fel partier.