Privatiseringen är inte problemet

Sedan slutet av 90-talet har Linköpings kommun anlitat privata entreprenörer i äldreomsorgen. Det är bra att kommunen har öppnat ett slutet system. Det ger valfrihet, stimulerar till nytänkande och de anställdas personliga engagemang.

Det är kommunernas ansvar att säkerställa att kvaliteten upprätthålls. Linköpings kommuns nya upphandlingssystem är ett steg i rätt riktning.

Det är kommunernas ansvar att säkerställa att kvaliteten upprätthålls. Linköpings kommuns nya upphandlingssystem är ett steg i rätt riktning.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2010-01-08 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Men det är inte samma sak som att privat drift automatiskt leder till högre kvalitet. Den senaste veckans artikelserie i Corren om äldreomsorgen i Linköping visar stor variation mellan olika äldreboenden. Det beror på att kommunens upphandling tidigare styrdes av priset i stället för kvalitet. De äldreboenden som har avtal enligt de nya upphandlingsreglerna har mer pengar att röra sig med. Det skapar tillfällig orättvisa, men visar att kommunen ändå är på rätt väg.

Äldreomsorgen är en kommunal kärnverksamhet och måste få kosta pengar. Och god bemanning är A och O för hög kvalitet. Det är kommunernas ansvar att säkerställa att kvaliteten upprätthålls. Äldreboende och hemtjänst är tunga poster i den kommunala ekonomin och måste också få vara det. Det är viktigt att kommunerna gör upp tydliga kravspecifikationer och kontrollerar att standarden upprätthålls oavsett vilket konjunkturläge som råder.

I dag upphandlas äldreomsorgen i Linköping till ett fast pris efter sju kriterier: Kost, information, hälso- och sjukvård, kompetens, personal och bemanning. En nyhet är också att kommunen kan göra oanmälda besök på äldreboendena.

Om kommunerna måste spara bör de hellre avstå från marknadsföringssatsningar och nya sportanläggningar. De kommunala grundåtagandena, vård, skola och omsorg, måste alltid komma i första hand.

"Vi kommer aldrig ha råd med så mycket personal så alla blir nöjda", säger äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (KD) på 85-åriga Inga-Lisa Calissendorffs fråga om han tycker att bemanningen inom äldreomsorgen i Linköping är tillräcklig.

Uttalandet kan uppfattas som cyniskt, men Jan-Willy Andersson har en poäng.

Om personalen bara har tid för den praktiska och medicinska omvårdnaden så förlorar äldreomsorgen sitt mänskliga ansikte. Det måste också finnas möjlighet för personalen att ta med de äldre på promenader eller att sitta och prata en stund när behovet är akut. Men att alla medmänskliga behov ska kunna tillfredställas på professionell väg är knappast realistiskt. Anhörigvård och ideella insatser kommer alltid att behövas för att äldre ska ha ett bra liv.

Vi har på det stora hela en välfungerande äldreomsorg i Sverige med kompetent och engagerad personal. Men det finns samtidigt ett stort problem: Lönen. Maria Karlsson, med fackligt uppdrag på kommunal, berättar att många anställda vill jobba heltid i stället för deltid får att få ekonomin att gå ihop (Corren 4/1). Socialdemokraterna driver kravet på en lag om rätt till heltid, men det är fel sätt att hantera problemet. En sådan lag skulle bara skapa mer arbetslöshet. Däremot borde kommunerna kunna lägga större vikt vid frågor om personal och arbetsscheman vid upphandlingen.

Läs mer om