Det är med prostitutionen som med den påsk vi just nu firar. Bådadera rymmer såväl sorg och lidande som ljusning.
Jesu lidande och död har fått ökad aktualitet dessa dagar då Mel Gibsons film "The Passion of the Christ" går upp på svenska biografer. Bortom långfredagens påminnelse om med vilken grymhet Jesus avrättades väntar ändå uppståndelsens ljus.
Prostitutionen innebär i all sin råhet och sitt totala människoförakt svåra lidanden för dem som får sina kroppar sålda och utnyttjade.
I början av denna vecka slog polisen till mot tre misstänkta bordeller i Stockholm. En man och en kvinna anhölls som misstänkta för människohandel. Eftersom flera av kvinnorna på bordellerna var estniska.
Allt tyder på att bordellverksamheten har byggt på det som numera kallas för traffickning, det vill säga människohandel över nationsgränserna.
Unga flickor och kvinnor har, med tvång eller med falska löften om ett bättre liv, förts till Sverige bara för att upptäcka att de gått rakt samvetslösa hallickars fälla.
Dag efter dag har de sedan blivit förnedrade och utnyttjade av män. Gång på gång har de tvingats uppleva att de betraktas som vilken handelsvara som helst och de inte själva kan bestämma över sina kroppar. Deras lidande kan inte ifrågasättas.
Prostitutionen har en lång historia, med alltid samma grundtema: Män köper kvinnors kroppar.
Veckans sprängning av bordellerna i Stockholm är trots allt en strimma av hopp. Den visar att polisen arbetar mot den traffickning som tilltagit över Europas gränser, ofta med unga kvinnor från östra Europa.
En annan ljusning kom denna påskvecka från Bryssel, där den svenska EU-parlamentarikern Marianne Eriksson (v) lyckades få med sig EU-parlamentets kvinnoutskott på ett ganska radikalt förslag till hur porr och prostitution ska kunna stoppas.
Marianne Erikssons föreslår bland annat förbud mot porrfilmer i kabel-tv-kanalernas reguljära utbud, bojkott av hotell som visar porrfilm, nej till börsnotering av företag som tjänar pengar på porr och prostitution liksom nej till reklam för detta i nät-skräppost. Hon vill också att samtliga länder inom EU startar en kampanj mot mäns sexköp.
Vägen till att förslaget antas av EU-parlamentet är både lång och osäker, men det är ändå tillfredsställande att någon verkligen försöker hitta vägar ut ur porr- och prostitutionsträsket.
Det är förstås ingen slump att det är en kvinna som driver frågan om att försöka sätta stopp för mäns utnyttjande av kvinnokroppar. Det är män som köper sex, men framför allt är allt beslutsfattande fortfarande genomsyrat av manlig hierarki och manliga strukturer.
Därmed inte sagt att alla män välsignar eller blundar för sexträskets elände. Många män anser det lika motbjudande som kvinnor i allmänhet gör.
Steget från att som man ogilla porr och prostitution till att ge sig upp på barrikaderna och slåss för att få hejd på kvinnors förnedring verkar tyvärr ändå långt.
Polisingripanden och stridbara politiker inger som sagt ett visst hopp, men en porr- och prostitutionsfri värld ter sig ändå mycket avlägsen.
Också i det avseendet går dagens handel med kvinnor och ibland med barn eller unga pojkar att jämföra med Jesu lidande på korset, till fromma för kärleksevangeliet. Uppståndelsens ljusning förvandlade inte i ett slag människorna och världen. Uppståndelsen var endast utgångspunkten för vad vi fortfarande efter 2 000 år inte uppnått - en värld präglad av den evangeliska kärleken.
Dessvärre måste vi räkna med att kampen mot prostitution och människohandel också blir mycket långvarig.