När Spanien går till val på söndag är det efter en vecka av dramatiska räntehöjningar på marknaden. I går var räntan på den tioåriga spanska statsobligationen ett tag uppe över 7 procent - alltså förbi den smärtgräns som tvingade fram nödaktioner i Grekland och andra länder.
Men Spanien lider inte av en skuldkris. Statsskulden är hyfsat låg i ett europerspektiv, även om den hela tiden ökar på grund av den höga arbetslösheten. Spanjorerna har precis som grekerna levt över sina tillgångar under många år, men i stället för att bygga en gigantisk statsskuld blåste Spanien upp en bygg- och bostadsbubbla.
Lockade av att räntan blev betydligt lägre när Spanien införde euron tog många spanjorer stora bolån och det spekulerades i fastigheter. Att regeringen samtidigt storsatsade på att bygga infrastruktur, bland annat höghastighetsjärnväg, gjorde att den inhemska byggbranschen stimulerades dubbelt. Strax före finanskrisen 2008 stod byggsektorn för 20 procent av Spaniens BNP, en extremt hög siffra.
Med finanskrisen sprack bobubblan, och fallet blev hårt. Eftersom Spanien har en mycket stel arbetsmarknad där det är dyrt att säga upp en fast anställd är arbetsgivarna rädda för att anställa, och ingen annan sektor kunde ta emot alla de byggjobbare som blev arbetslösa.
I dag är Spaniens arbetslöshet nästan 22 procent, och ungdomsarbetslösheten ligger över 40 procent. Det innebär låga skatteintäkter och skenande budgetunderskott.
Den sittande socialistregeringen, som har haft makten sedan 2004, vägrade in i det längsta att erkänna de ekonomiska problemen. När premiärminister Zapatero slutligen försökte stoppa budgetunderskottet med nedskärningar blev han impopulär. Därför är det inte han utan inrikesministern Rubalcaba som är socialisternas premiärministerkandidat i valet.
Men alla opinionsmätningar tyder på att högerpartiet Partido Popular vinner stort. Inte för att PP lovar mindre nedskärningar - partiledaren Rajoy vill snarare höja tempot i budgetsaneringen - utan för att folk är så missnöjda med socialisterna.
Den svenska mediebilden inför valet är att Spanien består av unga, arbetslösa aktivister som ockuperar hotell och protesterar mot nedskärningar. Den bilden är svår att få ihop med att högerpartiet som vill ha tuffare nedskärningar väntas vinna egen majoritet i parlamentet.
Kanske är det så att de spanjorer som inte ockuperar hotell är skeptiska inför Rubalcabas vallöfte att satsa och investera Spanien ur krisen och kräva att eurozonen sänker räntan. Alla spanjorer kan ju se vad en sådan politik ledde till i Grekland.
Men Rajoy får det inte lätt om han som väntat vinner på söndag. Han måste hejda budgetunderskottet med nedskärningar för att återfå marknadens förtroende och slippa de höga räntorna. Samtidigt bör han minska regleringen av arbetsmarknaden för att få ned arbetslösheten. Vi lär få se fler reportage om arga, spanska aktivister i svenska medier.