I förra veckan åkte den amerikanske vicepresidenten Joe Biden till Israel för att försöka få igång de avsomnade fredssamtalen. Nu ser det i stället ut som om vi närmar oss en ny intifada. I går uppmanade Hamas hela det palestinska folket att resa sig mot Israel.
Nyheten om de nya planerade bosättningarna slog ner som en bomb mitt under Joe Bidens besök i Jerusalem. Att byggplanerna offentliggjordes mitt under toppmötet med USA är en diplomatisk katastrof av stora mått. Men det allra värsta är naturligtvis att bosättningarna överhuvudtaget får fortsätta att expandera.
Återupptagna fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina är ett av de största utrikespolitiska målen för Barack Obama. Nu när konflikten i stället tycks eskalera hotar ytterligare ett bakslag för den amerikanske presidenten.
Reaktionerna från omvärlden mot Israel har inneburit ett närmast entydigt avståndstagande från bosättningspolitiken. Joe Bidens tal vid den officiella middagen med premiärminister Netanyahu var ett mycket starkt fördömande av det israeliska beslutet.
Nu har utrikesminister Hillary Clinton dessutom ställt ett inofficiellt ultimatum om att byggplanerna måste upphöra om USA överhuvudtaget ska medverka i några fler fredssamtal. Det är också den enda rimliga hållningen.
På den palestinska sidan vägrar Hamas alltjämt att erkänna staten Israel. Sedan Hamas tog över kontrollen av Gazaremsan från Fatah har många människoliv gått till spillo i en konflikt som aldrig ser ut att ta slut. Att Fatahanhängare tvingas fly för att undkomma Hamas terror mot civilbefolkningen i Gaza är ytterligare ett bevis för hur förödande maktövertagandet har varit.
EU:s utrikespolitiska representant Catherine Ashton är just nu i Mellanöstern för att försöka få igång informella samtal mellan israeler och palestinier. Även om det är bra att EU visa vilja och engagemang är utsikterna att nå framgångar mycket små. Ashton har gjort klart att hon kommer att vädja till Netanyahu att använda sin popularitet för att få igång nya fredssamtal.
Det är för tidigt att bedöma utsikterna, men med nuvarande israeliska regering, där det ultrareligiösa Shaspartiet har ett rejält inflytande, blir det sannolikt svårt att få nytt liv i fredsprocessen.
På den palestinska sidan visar fortfarande president Mahmoud Abbas en viss förhandlingsvilja, men så länge Hamas sätter agendan tyder det mesta på att konflikten i stället kommer att trappas upp.
Om Catherine Ashton skulle lyckas få igång regelrätta fredsförhandlingar under sitt besök i Mellanöstern vore det närmast en bragd. En sådan diplomatisk insats skulle vara ett stort genombrott för EU som utrikespolitisk aktör.