För några veckor sedan konstaterade FN:s flyktingorgan UNHCR att Grekland är ett u-land när det gäller respekten för asylsökandes rättigheter. Landets asylprocess fick underkänt och UNHCR avråder därför andra EU-länder från att avvisa asylsökande dit.
Migrationsverket har dock fortsatt att följa Dublinförordningen, som slår fast att man ska söka asyl i det EU-land man först kom till. De som har kommit till Sverige via Grekland ska alltså skickas tillbaka och det är de här avvisningarna som UNHCR har velat stoppa.
Migrationsverket borde ha följt uppmaningarna från UNHCR. Sverige borde dessutom ha satt press på Grekland. En demokrati som den grekiska, dessutom medlem i en union där respekten för grundläggande fri- och rättigheter hålls högt, måste kunna erbjuda en human och rättssäker asylprövning.
På en punkt har nu Migrationsverket ändrat sig. Ensamkommande asylsökande barn kommer tack och lov inte att avvisas till Grekland framöver. Skälet är att barn i vissa fall blir inlåsta i förvar i upp till tre veckor.
Det är bra att Migrationsverket tänker om. Men det bästa hade varit om alla avvisningar till Grekland hade stoppats tills dess att en förändring i mer human riktning blir verklighet. Och det kommer den med största sannolikhet inte bli om inte Sverige och de andra EU-länderna sätter hårt mot hårt mot Grekland.