Rätt och fel om löner och ersättning

Sent på söndag kväll vet vi vilka som ska sitta i EU-parlamentet de kommande fem åren. När parlamentarikerna är på plats kommer de att mötas av ett nytt löne- och ersättningssystem. Enligt det gamla fick de samma lön som sina kollegor i sina respektive parlament. För de svenska politikerna innebar det 54 500 kronor i månaden. Men systemet har ansetts orättvist då lönenivåerna skiljer sig mycket från land till land. De italienska parlamentarikerna fick till exempel över 100 000 kronor i månaden - tio gånger mer än de litauiska.

Skillnad på pengar och pengar. Att EU-parlamentarikerna ska redovisa vilka kostnader de får ersättning för är rimligt. Hur de däremot spenderar sina löner är deras ensak. Foto: Scanpix

Skillnad på pengar och pengar. Att EU-parlamentarikerna ska redovisa vilka kostnader de får ersättning för är rimligt. Hur de däremot spenderar sina löner är deras ensak. Foto: Scanpix

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Linköping2009-06-05 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Med det nya systemet ska samtliga EU-parlamentariker få samma lön: 7 400 euro, alltså drygt 80 000 kronor, i månaden. Det är en nivå som upprör många, också EU-kandidaterna själva. Därför har nu en hetsjakt om att skänka "överskottet" av sin lön till välgörande ändamål satt igång.

Längst går Eva-Britt Svensson (V) som vill göra parlamentarikerna skyldiga att redovisa vad de gör med både sin lön och sin ersättning för resor, kontorskostnader med mera. Under sin tid i parlamentet har hon bara tagit ut lön motsvarande den hon hade som kanslisekreterare, 22 000 kronor. Svensson är dock - liksom Miljöpartisten Carl Schlyter som röstade nej till det nya systemet - tvingad att skänka en del av sin lön till sitt parti. De socialdemokratiska parlamentarikerna har varit tvungna att placera reseersättningsöverskott i en fond.

Svensson har både rätt och fel. Den schablonmässiga, fasta ersättning som parlamentarikerna fått utan några krav på redovisning är galet utformad. Visserligen förändras denna till viss del med det nya systemet; reseersättning ska numera utgå för faktiska kostnader och då mot uppvisande av kvitto. Däremot kvarstår ersättningen på drygt 40 000 kronor i månaden för diverse andra omkostnader.

Att parlamentarikerna ska redovisa vad de får ersättning för är rimligt. Det handlar om skattebetalarnas rätt till insyn. Där har Eva-Britt Svensson rätt. Däremot är det att gå för långt att kräva att politiker öppet ska redogöra för vad de gör med sin lön - det är faktiskt deras ensak, precis som för alla andra människor. Där har Svensson alltså fel.

Vad gäller lönenivån på 80 000 kronor är det svårt att bli lika upprörd över den som politikerna själva säger att de är. Att vara EU-parlamentariker är inget enkelt uppdrag. Dessutom kräver det en hel del personliga uppoffringar som att vara borta mycket från hem och familj. Vill Eva-Britt Svensson ta ut en lön på 22 000 kronor och skänka resten till partiet och välgörenhet är det upp till henne, men inget man kan kräva av henne eller andra. Därför är snacket om hur mycket varje parlamentariker är villig att skänka bort rätt larvigt.

EU-parlamentets nya löne- och ersättningssystem är bättre än det gamla. Det skulle dock kunna ställas ännu högre krav på redovisning av de höga ersättningsnivåer som parlamentarikerna får utöver sina löner. Men nu har de godtyckliga schablonbeloppen åtminstone minskat något.

"Snacket är rätt larvigt."

Läs mer om