Rätt tänkt om terrorhot

Individens friheter och rättigheter får inte kompromissas bort när kraven på skärpt övervakning stegras.

Linköping2008-02-08 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Regeringen presenterar på fredagen en nationell strategi för att möta terrorismen. Utrikesminister Carl Bildt och justitieminister Beatrice Ask skriver på DN Debatt att det inte räcker med traditionellt polisarbete för att möta framtidens tänkbara hot. De pekar särskilt ut att samhällsviktiga anläggningar, exempelvis kärnkraftverk, måste få ett modernt skydd.

Naturligtvis har de rätt. I skuggan av 11 september 2001 är det märkligt att den socialdemokratiska regeringen inte visade mer handlingskraft i denna viktiga fråga. Så mycket bättre om det nu blir ändring på det.

Området är stort - ja, dessa frågor berör nästan hela samhället. Men två sidor av saken förtjänar att särskilt uppmärksammas.

Ask och Bildt lyfter fram betydelsen av ett internationellt arbete för att "långsiktigt undanröja grogrunder för terrorism". Rätt så.

En värld utan terrorister är inte möjlig så länge våldspiralen i Mellanöstern snurrar vidare. Inte heller så länge polariseringen mellan öst och väst består.

Den extrema fattigdomen måste bekämpas och fred, stabilitet - och som slutmål demokrati - måste etableras i länder som Pakistan, Afghanistan, Irak, Somalia och Sudan.

Det blir svårt att nå dit, men även vår säkerhet här i Sverige står på spel. Kampen är värd stora resurser - det gäller både svenskt bistånd och militära insatser.

Den andra viktiga frågan är att individens friheter och rättigheter inte får kompromissas bort när kraven på skärpt övervakning stegras.

Bildt och Ask skriver:

"Det är också viktigt att tydliggöra kravet på rättsäkerhet. Alla åtgärder mot terrorism, också de mest ingripande, ska vara grundade på våra värderingar om respekt för de mänskliga rättigheterna och grundvalarna för vårt öppna samhälle."

Att politiker - oavsett partifärg - inte glömmer det vore en nåd att stilla bedja om.

Läs mer om