Visst är det mänskligt att fela. Att se med överseende på andras misstag - och i viss mån på sina egna - är en i grunden djupt humanistisk hållning som gör det lättare för oss människor att leva tillsammans. Motsatsen, ett krav på perfektion, vore ohyggligt.
Samtidigt kan en förlåtande inställning glida över i släpphänthet, att felaktigheterna inte bara förlåts, utan får stå okorrigerade. För att undvika detta inför Corren nu en kvalitetsredaktör. Modellen har vi tagit från Svenska Dagbladet där Lars Rydings rättarspalt på sidan två blivit ett av tidningens mest lockande inslag.
Med stor precision i språket och ett halvtorrt tonfall korrigerar han allt från grova stavfel till rena faktamisstag i tidningen. Slumpmässigt sätter det fokus på detaljer i tidningen som annars kanske skulle slunkit förbi ouppmärksammade. Som i torsdags då han konstaterade att Grytgöl inte ligger i Sörmland, som SvD hävdat i en artikel, utan i Östergötland. Varvid en stor del av tidningens läsekrets skänkte det lilla samhället nordväst om Finspång en extra tanke. När skedde det senast?
Så blir rättelsen mer än en korrigering, den får läsvärde av egen kraft.
Signalen som tidningen vill sända ut är naturligtvis inte att den innehåller många fel. Budskapet till läsarna är att de fel som förekommer tar vi på allvar. Den inställningen är värd respekt och något vi på Corren gärna tar efter.
Ofta påpekar läsare för mig att antalet fel, inte minst stavfel, ökat på senare år. Det finns inga mätningar som kan belägga det, men jag håller med; antalet småfel har ökat. Skälet till det är att Corren tagit bort korrekturet. Det är vi inte ensamma om, de flesta andra dagstidningar har gått samma väg. Sjunkande upplagor och sviktande ekonomi har tvingat fram besparingar. Då har tidningarna valt att behålla bredden i sin bevakning, antalet reportrar, och kompromissat med rättstavningen.
Det är inte kvalitetsredaktörens sak att ta upp stavfel i sin spalt. Hur många u det är i vakuum får rättstavningsprogrammet i datorn hålla reda på. Men forna tiders skickliga korrekturläsare var också faktagranskare. Hade SvD haft dem kvar hade Grytgöl hamnat rätt från början.
Correns kvalitetsredaktör heter Jerker Hallenberg. I nästa vecka börjar han lyfta fram rättelser på sidan två. Du når honom via mejl correkt@corren.se eller på telefon 013 28 01 44.
Fotnot: "Att fela mänskligt är, gudomligt att förlåta" är ett latinskt uttryck som inte kan tillskrivas någon särskild person. Det var också ett favorituttryck hos den svenske 1700-talsskalden Bengt Lidner (han med knäppen!).