Enligt Ekots granskning är det sant. Och enskilda avslöjade fall förskräcker. Till exempel Lisa, 12 år, som försöker ta livet av sig och kräks flera gånger under samma dag. I stället för att undersökas av en läkare blir hon avklädd i bara trosorna och stängs för fjärde gången på två dagar in i en isoleringscell på Lövsta skolhem. Denna gång varar isoleringen i 23 timmar. Andra fall visar hur barn genom isolering straffas för ovårdat språk och störande beteende.
Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver vård och behandling av vuxna missbrukare och ungdomar. Vården ges efter beslut i förvaltningsdomstol. På de specifika ungdomshemmen vårdas ungdomar med "tung psykosocial problematik enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)", säger informationen på SiS hemsida. Men också frivilligt placerade ungdomar och de som dömts i domstol till sluten ungdomsvård vistas på hemmen.
Det handlar alltså om redan utsatta barn som samhället har tagit på sig ansvaret för. Ansvar för deras säkerhet liksom fysiska och psykiska hälsa. Det är med all säkerhet ingen lätt uppgift att arbeta med omhändertagna ungdomar, men det är vad personalen ska vara utbildad för.
Personalen får emellertid ta till isolering, men då förutsatt att barnen är så pass våldsamma eller berusade att ingen annan metod finns för att hindra dem från att skada någon. Men att använda isolering som ett straff mot psykiskt instabila barn och ungdomar är inget annat än ett svek mot dem.
I vart tredje isoleringsfall tycks dessutom läkare inte ha kontaktats - trots att så måste ske enligt lag. Har läkare kontaktats i dessa fall har personalen i så fall "missat" att skriva in det i journalerna. Man kan då fråga sig hur kontrollen över såväl journaler som lagens efterlevnad fungerar.
Efter Ekots granskning har SiS egen tillsynsenhet "gjort en övergripande tillsyn av hur avskiljningarna dokumenteras" och det har beslutats att SiS ska förbättra sitt klientdokumentationssystem. Det är naturligtvis en viktig åtgärd för att korrekta uppföljningar ska kunna göras. Ewa Persson Göransson, generaldirektör för SiS, beklagar den hittills bristfälliga dokumentationen. Men det duger inte. De uppdagade fallen av olaglig isolering är alldeles för många - 463 (dokumenterade) stycken på ett halvår - och för uppseendeväckande för att det bara kan vara i journalrutinerna det brister.
Som i fallet med Lisa borde det räcka med sunt förnuft för att inse att det sista en självmordsbenägen 12-åring behöver är att isoleras naken med sina tankar som enda sällskap. Journaldokumenterat eller inte. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg kallar det hela för en rättsskandal. Vi kunde inte ha sagt det bättre själva.