Linköpings lucia heter Lisa Wedlund. Hon vann omröstningen i konkurrens med tio andra tjejer. Det är så det vanligtvis har gått till när en lucia ska utses, genom ett röstningsförfarande. Denna tradition verkar nu fler och fler gå ifrån.
Rättviks kommun till exempel. Här lottas lucian fram för att det "är mycket mer rättvist" och luciauttagningen inte ska vara "en skönhetstävling", enligt Lena Glad, ansvarig för luciafirandet.
Om lottdragning är en rättvisare metod än omröstning kan diskuteras. Då är det turen som avgör, i en omröstning får kandidaterna chansen att påverka resultatet och majoritetens vilja går igenom. Att utseendet spelar roll går inte att sticka under stol med, men ofta får deltagarna presentera sig och även genomgå sångprov innan de ens blir uttagna som kandidater. Det är också en form av omröstning. Men Rättviks kommun kanske har tänkt införa lottdragning även för den uttagningen?
Ett annat ännu konstigare argument som framförts är att lottdragning skulle vara mer demokratiskt än röstning. Det är bara att applicera den logiken på dagens politiska processer för att inse hur feltänkt den är.
Naturligtvis är det rimligt att göra skillnad på luciatåg på dagis/tidiga skolåren, där alla barn som vill får ha krona på huvudet, och en omröstning där deltagarna är i övre tonåren och kanske till och med myndiga.
Men på sätt och vis är hela livet en tävling där alla som vill uppnå något måste delta. När man söker jobb till exempel. I stället för att förlita sig på turen tvingas man konkurrera med andra sökande. Inte heller i privatlivet fäller lotten avgörandet i viktiga situationer. I vänskapliga och inte minst i kärleksrelationer är det ofta i rivalitet med andra man slår sig fram.
Varför ska luciauttagningen vara en skyddad verkstad? Är det inte en bättre läxa för barn och ungdomar att de förmodligen inte kommer att vinna varje gång, vilket kan vara tufft men också lärorikt.
Att vifta undan luciafirandet som ett skönhetsjippo är för enkelt. Ofta inbringar luciaomröstningar pengar till välgörenhet. Förutom kontanta medel ger Linköpings luciatåg sång och glädje till många runtom på de 48 platser det besöker i dag.
Naturligtvis finns många varianter av "lussandet". En del skolor har till exempel tillåtit att killar deltar i omröstningen, vissa av dem har till och med vunnit. Andra anordnar stjärngosseomröstningar. Det står naturligtvis varje anordnare fritt att avgöra vem som kvalificerar sig som kandidat beroende på vilken typ av luciatåg man vill ha, och hur valet av lucia ska gå till.
Men att ta bort hela omröstningsförfarandet för att skona dem som inte blir valda är ytterligare ett inslag i det "curlingsamhälle" som växer fram där äldre känner behov av att skona yngre från situationer som kan bli jobbiga. Det är ett kontraproduktivt beteende som i slutänden inte hjälper någon.