Norrköpings kommun driver sedan några år ett unikt och framgångsrikt samarbetsprojekt mellan särvux och vård- och omsorgskontoret. Unga vuxna med lindrig utvecklingsstörning som gått ut gymnasiesärskolan har möjlighet att gå en särskild utbildning med målet att kunna arbeta inom äldreomsorgen. En stor del av utbildningen är praktik på arbetsplatser.
Projektet har varit lyckosamt. Fyra personer som är färdiga med särvuxutbildningen arbetar nu som serviceassistenter inom Norrköpings äldreomsorg. Utan specialprojektet hade de troligtvis varit hänvisade till pension och dagverksamhet. Dessutom hade både äldre och "ordinarie" personal inom äldreomsorgen gått miste om den guldkant som serviceassistenterna ger. Deras arbetsuppgifter skiljer sig nämligen en del från kollegornas - serviceassistenterna ägnar sig mest åt sociala aktiviteter med de äldre, som att läsa högt, gå på promenad eller spela spel.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och äldreminister Maria Larsson besökte Norrköping i förrgår, och blev imponerade av vad de fick se. Förhoppningsvis kan Norrköping få stå modell för fler liknande projekt på andra håll i landet. Det är svårt att slå fler flugor i en smäll: funktionshindrade får komma in i arbetslivet i stället för att pensioneras, personalen i äldreomsorgen blir avlastade och de äldre får personer som har tid med annat än den nödvändigaste omvårdnaden. Det är helt enkelt alliansens arbetslinje omsatt i praktik.