Reinfeldt satte press på Löfven

Statsminister Fredrik Reinfeldt varnade åhörarna i Almedalen för att rösta på ett oförberett rödgrönt alternativ.

Statsminister Fredrik Reinfeldt varnade åhörarna i Almedalen för att rösta på ett oförberett rödgrönt alternativ.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Linköping2013-07-04 03:39
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Statsministern gav inget besked om ett femte jobbskatteavdrag. Däremot om en del andra saker.

Så snart statsminister Fredrik Reinfeldt (M) skulle ta till orda på Almedalsscenen på onsdagskvällen började en liten grupp från Svenskarnas parti föra oväsen en bit bort i publikhavet. Den lilla gruppen tystades snabbt av publikens burop. Statsministern tycktes ta det hela med ro, men ignorerade inte häcklarna. ”Jag kommer till er senare”, sa han.

Fast det gjorde han inte. Däremot uppehöll sig statsministern en stund vid Sverigedemokraterna. Eller vikten av att hålla dem utanför regeringsmakten, oavsett om den ligger hos Alliansen eller de rödgröna partierna efter valet 2014. Blir de rödgröna partierna större än Alliansen lämnar den senare över makten - på villkor att SD hålls utanför. Det löftet har inte Löfven gett och det är ”pinsamt”, tyckte statsministern. Det är dock inte troligt att Stefan Lövfen (S) skulle bjuda in Jimmie Åkesson (SD) till samarbete – även om han inte varit lika klar över den punkten som Mona Sahlin var.

Däremot har Reinfeldt en poäng i att Löfven inte pratat om samarbete med något parti. Miljöpartiet tar nog gärna vad det får, och Vänsterpartiet verkar rätt ointresserat av samtliga alternativ. Men såsom det svenska politiska landskapet ser ut kan inget parti ensamt begära makten, påminde Reinfeldt Löfven.

Att Alliansen söker fortsatt förtroende och att SD bör uteslutas är intet nytt under Almedalssolen. I söndags meddelade Göran Hägglund (KD) att han gärna ser att ett femte jobbskatteavdrag genomförs. En tumme upp av Reinfeldt var nog därför gårdagens lågoddsare på väntade besked. Men det blev ingen tumme. Istället inriktade sig statsministern på insatser för att få den stora gruppen arbetslösa i unga i åldern 15-24 i arbete.

Statsministern är nöjd med att flera branscher har slutit avtal om så kallade ”Ya-jobb” (yrkesintroduktionsanställning) där unga under 25 år utan tidigare arbetslivserfarenhet får anställning till avtalsenlig lön men där en del av tiden ska bestå av handledd utbildning. Handeln, metallindustrin och delar av kommun- och landstingssektorn har slutit sådana avtal. Hotell- och restaurang är på gång. Därtill utlovade statsministern att redan i höstbudgeten sockra de ungas anställningsbarhet med ett handledarstöd till arbetsgivaren om 2 500 kronor i månaden i upp till ett år samt en lönesubvention motsvarande två arbetsgivaravgifter för unga. Så priset på den unga arbetskraften sänks från 21 000 till 9 000 kronor i månaden, räknade statsministern.

Därmed undviker Reinfeldt fajten om sänkta ingångslöner. Nu blir de yngsta arbetslösa billigare att anställa ändå. Det är bra, samtidigt innebär den här lösningen mer pyssel och plock med reglerna. Sådant brukar inte arbetsgivare gilla.

Slutligen rev löftet om att återställa a-kasseavgifterna stora applåder. Uppenbarligen uppskattades ett ”det blev fel, vi tar tillbaka”. Eller så hade den moderatvänliga Almedalspubliken glömt bort hur historien började.

Maria Björk Hummelgren

Läs mer om