Corren vill i en ledare den 3 september ”befria stränderna från strandskyddet”. Det är ett omdebatterat ämne eftersom allmänna och enskilda intressen ställs mot varandra. Jag är mycket förvånad över att Correns ledarskribent verkar tro att handläggare på Länsstyrelsen fattar beslut om vilka lagar och regler som gäller, tillämpar dem godtyckligt och att vi stoppar förslag från regeringen. Det vore både olagligt och djupt odemokratiskt.
Riksdag och regering beslutar om lagar och nationella regler. Dessa hanteras av myndigheter, ibland på kommunal nivå och ibland av statliga myndigheter som Länsstyrelserna.
Riksdagen beslutade 2009 om ändringar i miljöbalken gällande strandskyddet. Det innebar att kommunerna övertog prövning av dispenser och tillsynen av strandskyddet. Länsstyrelsen granskar och stödjer kommunernas hantering. Länsstyrelserna har upphävt endast fem procent av kommunernas beslut, med bedömningen att besluten inte följer lagen.
Ändringar i lagtexten har gjort det svårare att få dispens. Samtidigt infördes möjligheten att bygga strandnära i vissa områden för ”landsbygdsutveckling i strandnära lägen”, så kallade LIS-områden. Det är i dag inte möjligt att inrätta LIS-områden i skärgården och längs kusten. Det vill vi ändra på och har föreslagit detta till regeringen. Tillsammans med kustkommunerna kommer vi att uppvakta centrala politiker i denna fråga.
Vi vill ha en levande skärgård och då spelar lagar och regler en viktig roll. Vi är måhända byråkrater på Länsstyrelsen men av det goda slag som är viktiga i en rättsstat – att med god kunskap och utifrån demokratiskt fattade beslut göra bedömningar och avvägningar mellan enskilda och allmänna intressen.
Elisabeth Nilsson
landshövding
Svar: Dessvärre har dock regeringens planer på ett liberaliserat strandskydd väckt starkt motstånd från många av landets länsstyrelser, vilket framgår av deras skrivelser till Naturvårdsverket. Länsstyrelserna har också skärpt kontrollerna de senaste åren. Bland andra Sveriges kommuner och landsting (SKL) är mycket kritiska och menar att 2009 års regeringsbeslut i praktiken omintetgjorts (DN 1/9).
Christian Dahlgren
ledarskribent