Replik på ledaren "Erlanderskt i Åtvidaberg" 6/2: Inledningsvis får jag tacka för responsen från er sida, trots att jag ser det mer som översittarfason att argumentera. Hade ni nyttjat lite grävande journalistik skulle ni sett att det inte var de 50 kr/termin det handlade om. Jag ifrågasätter dolda utgifter som uppkommer genom utflykter, m m. Att skolan ska kunna stå för 1 frukt/elev per dag och matsäck när skolmåltid uteblir, ser jag som en självklarhet då det fungerar mycket väl i andra kommuner. Att det ekonomiska klimatet blivit tuffare har nog samtliga sett, kanske inte Corren dock.
Arbetssituationen är tuff för alltfler och Gud förbjude om du mot förmodan skulle bli sjuk och måste begära ersättning från försäkringskassan. Många hamnar i utanförskap. Det är dessa föräldrar jag tänker på! De vars ekonomi totalt havererat p g a en kontroll som gått överstyr. Bara för att du och jag har det så pass bra så vi klarar av dessa utgifter, innebär det inte att vi ska ignorera att det finns dom som har det sämre. Att klanka ner på människor med utsatt ekonomi trodde jag inte ens ledarskribenter på Corren höll på med. Utsatta barn ska inte behöva bli drabbade då detta kan vara en orsak till mobbing. Att vinkla barns väl till en Erlanderhistoria visar enbart på brist av empati för de som har det svårt i samhället.
Mikael Ahlström,
Åtvidaberg
Svar: Enligt SKL måste kommunalskatten höjas med cirka 10 kronor till 2035, med samma offentliga välfärdsåtganden som nu. Rimligt? "På något sätt kommer vi att behöva betala mer ur egen ficka, sedan om vi ska göra det via skatt, försäkringar, avgifter eller andra lösningar är något som får diskuteras", sa SKL-ekonomen Stefan Ackerby i somras. Blir det ingen sådan politisk diskussion snart riskerar vi istället en oordnad reträtt från välfärdstaten, som lär svida vida mer än småutgifter för äpplen och mackor i skolan.
Christian Dahlgren