Rimligt att även facken tar ansvar

Finanskris och lågkonjunktur har gjort att varslen inom fordonsindustrin duggat tätt.

Många av de varslade på Volvo att få halverade inkomster om de mister jobbet. Bild: ADAM IHSE / SCANPIX

Många av de varslade på Volvo att få halverade inkomster om de mister jobbet. Bild: ADAM IHSE / SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-12-04 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Finanskris och lågkonjunktur har gjort att varslen inom fordonsindustrin duggat tätt.

Att en miljon står utanför a-kassan - antingen för att de inte uppfyller arbetsvillkoret eller har valt att gå ur - är ett problem i kristider.

Mona Sahlin och LO skyller på regeringens "nedmontering" av a-kassan och larmar om halverade inkomster för dem som förlorar jobbet. Det är hyckleri.

Förändringarna i a-kassan är inte så stora som de försöker få det till. Flera av dem tänker s till och med behålla vid ett eventuellt maktskifte. Den stora förändringen s vill göra är att höja dagpenningen till 950 kronor, vilket gör att taket landar på strax över 26 000 kronor.

De som riskerar att förlora jobbet på Volvo ligger en bra bit över det nuvarande taket på 18 700 kronor. Arbetslösheten kommer därför att sätta spår i plånboken. För dem som jobbar nattskiftet och tjänar över 30 000 kronor kommer det att märkas ännu mer. Men inte ens med en dagpenning på 950 kronor skulle de få 80 procent av lönen i a-kassa.

De relativt sett höga lönerna för IF Metalls medlemmar gör arbetslösheten kännbar. Och just medlemmarnas höga löner har varit skälet till att så många tjänstemannafack redan har insett behovet av inkomstförsäkringar. Samtliga förbund inom TCO och Saco erbjuder någon form av inkomstförsäkring, som tillsammans med a-kassan ger 80 procent av lönen.

Inom LO har skepsisen mot inkomstförsäkringar varit stor. Skälen är ideologiska: Samhället ska stå för tryggheten när man blir arbetslös. Och ideologin har vägt tyngre än det faktum att medlemmarna i LO löper högre risk att bli arbetslösa än andra förbund.

Men i september tecknade LO avtal med Folksam och de 15 förbunden har själva fått avgöra om de ska erbjuda en inkomstförsäkring. Åtta förbund har bestämt sig för att göra det. Enligt Riksdagens utredningstjänst innebär det att 67 procent av LO-medlemmarna får 80 procent av lönen i a-kassa. Inom TCO och Saco är motsvarande siffra 70 respektive 63 procent.

Sahlins larmande om halverade inkomster är därför överdrivet.

Fordonsindustrin är dock ett undantag. Och det beror på att IF Metall, som organiserar majoriteten av dem som jobbar "på golvet" på Volvo, har valt att inte teckna någon inkomstförsäkring. Metall har satt ideologin främst och inte tagit det ansvar som de flesta andra fack gjort. Därför kommer många av Metalls medlemmar få halverad inkomst om och när de blir arbetslösa.

Vid varsel som de som har lagts vid Volvo är företagen skyldiga att bidra ekonomiskt till omställningen. Det är också företagen som står för två tredjedelar av inbetalningarna till a-kassan. Det är därför inget orimligt krav att även facken drar sitt strå till stacken. Att teckna en inkomstförsäkring är ett bra sätt att ta ansvar på. Det ökar förmodligen också fackens attraktionskraft och kanske kan det locka en och annan ny medlem.

Glädjande nog har de flesta fackförbund redan insett det.

Läs mer om