Det går bra för den svenska ekonomin -- men samtidigt tornar risker upp sig. Riksbanken beslutade häromdagen att låta styrräntan ligga kvar på 2 procent. Det var ett väntat besked, även om det från socialdemokratiskt håll höjts röster för en ännu lägre ränta som man menar skulle leda till fler jobb.
Riksbankens beslut är dock rimligt. Även om tillväxten förväntas bli något lägre de kommande åren, är likväl trenden starkt positiv, med runt 3 procents årlig tillväxt. Låg inflation, höga företagsvinster och ökade reala inkomster för hushållen bildar sammantaget en ljus bild. I år och nästa år ökar hushållens disponibla inkomster rejält. Det bäddar för en köpfest som i sin tur lär stimulera jobbtillväxten.
Men mitt i all optimism finns det också anledning att vara uppmärksam på varningssignalerna. En sådan levererades i går av vice riksbankschefen Eva Srejber. En följd av det låga ränteläget är att hushållens skuldsättning ökat dramatiskt och att fastighetspriserna stigit kraftigt. Vice riksbankschefen varnar nu för en lånebubbla.
Hushållen är för hårt belånade. Allt fler tar på sig betalningsbörda som lämnar litet utrymme för inkomstbortfall och inte minst högre räntor.
"Det är naturligtvis en risk om långivare och låntagare börjar tro att det nuvarande låga ränteläget kommer att vara länge och anpassar sitt beteende till detta", konstaterar vice riksbankschefen. Hon varnar även för överdrivet höga bostadspriser.
Den glada köp- och lånefesten riskerar att ända i förskräckelse för alla dem som i dag bländas av den låga räntan. Signalen från Riksbanken bör tas på största allvar. Alla som skuldsätter sig måste kalkylera med högre ränta på sikt.