Rösta för öppenhet

Sedan i går styrs EU utifrån Lissabonfördraget. Att det till sist blev grönt ljus för fördraget var helt nödvändigt för att EU, med 27 medlemsstater, ska kunna fortsätta att fungera. Men som demokratisk reform blev Lissabonfördraget bara en halvmesyr.

Linköping2009-12-01 18:13
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Även om Europaparlamentet stärker sin ställning är ministerrådet fortfarande det dominerande beslutsorganet och mellanstatlighet innebär ofta förhandlingar i slutna rum. Med Lissabonfördraget blir alla debatter om lagstiftning i ministerrådet offentliga. Det är bra, men otillräckligt. För att förtroendet för EU ska öka krävs också att hemlighetsmakeriet inför nomineringar och andra viktiga beslut upphör.

På en punkt ger dock fördraget möjlighet till direktinflytande. Genom att samla in en miljon namnunderskrifter kan EU-medborgarna nu få folkomröstningar till stånd. Varför inte börja med att folkomrösta om en EU-variant på den svenska offentlighetsprincipen? För att verklig EU-demokrati ska bli möjlig måste sakfrågorna dominera rapporteringen från Bryssel, inte bara det politiska spelet.

Läs mer om