Rut-avdraget är värdefullt även för gästarbetare

2002 kastade Janne Josefsson in en brandfackla i valrörelsen med sitt berömda valstugereportage i SVT:s Uppdrag granskning. Fyra dagar före valet fick framför allt moderatpolitiker som filmats med dold kamera schavottera i TV-rutan med fördomsfulla uttalanden om invandrare. Reportaget fick mycket stort genomslag och anses ha påverkat valresultatet för Moderaterna negativt.

Det är inte Rut-avdragets fel att en del städfirmor har usla arbetsvillkor. Snarare synliggörs problemen lättare. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

Det är inte Rut-avdragets fel att en del städfirmor har usla arbetsvillkor. Snarare synliggörs problemen lättare. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-09-07 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Uppdrag granskning förnekar sig inte. I ett reportage som sändes förra veckan berättas om lettiska kvinnor som tar lågavlönade städjobb i Sverige för att kunna försörja sin familj. Programmet riktar en moralisk udd mot svenska familjer som tack vare Rut-avdraget får mer tid för sina barn medan kvinnorna som städar deras hem bara träffar sina några få dagar om året.

På Uppdrag gransknings hemsida kan man dessutom ta del av intervjuer med borgerliga riksdagsmän som anlitar städhjälp i hemmet. Flera av dem bor på annan ort och är därför aldrig hemma under arbetsveckorna. Nästan ingen av dem vet något om städerskornas familjeförhållanden. Undertexten är tydlig: Är inte bristen på engagemang upprörande? Men vinklingen är väl skruvad. Det är ju inte politikerna själva som är arbetsgivare. Politikerna anlitar en firma för att köpa en tjänst och är inte hemma när städerskorna kommer.

Programmet har marknadsförts med formuleringar som starka känslor om Rut-avdragets baksida. Programledarna Sven Bergman och Joachim Dyfvermark förnekar dock att reportaget skulle vara ett hårdvinklat inlägg i Rut-debatten. När de tillfrågas efter programmet tvingas de också erkänna att kvinnorna överlever tack vare Rut-avdraget. Att människor i fattiga länder tvingas ta jobb utomlands för att kunna försörja sin familj är inget nytt fenomen. Det är oomtvistat att Rut-avdraget har gjort en stor del av en tidigare så gott som helt svart sektor vit.

Men visst finns det anledning att reagera på de arbetsvillkor som städfirmorna erbjuder. Förhoppningsvis leder Uppdrag gransknings reportage till att kvinnorna får högre lön och anständiga arbetsscheman som gör det möjligt att åka hem till barnen åtminstone en gång i månaden.

Ändå är det i grunden något positivt att människor kan försörja sin familj genom att jobba utomlands. Barnen i de lettiska familjerna skulle inte må bättre av om deras föräldrar tvingades leva på allmosor. Och det finns goda skäl att tro att familjesplittringen inte ska behöva bestå för all framtid. Även om finanskrisen har slagit oerhört hårt mot landet kommer även Lettlands ekonomi att återhämta sig.

Uppdrag gransknings reportage visar, trots att det nog inte var det som var avsikten, varför Rut-avdraget behöver finnas kvar. Och utan alliansregeringens reform hade det förmodligen varit omöjligt att få en sådan inblick i de lettiska kvinnornas situation som Uppdrag granskning lyckats ge.

Läs mer om