Hon upplever att hon körts över av ordföranden Johan Andersson, som genom härskartekniker och nonchalans omöjliggjort hennes ambitioner att förändra den rådande kulturen i partidistriktet. Det som utlöste avhoppet var turerna när en ersättare skulle hittas till jobbet som ombudsman för partidistriktet, vilket blev ledigt när Lars "Laban" Bengtsson rekryterades till Mona Sahlins stab. Louise Malmström ville till varje pris ha en annan kandidat än den Johan Andersson förespråkade och när de inte kunde enas gick han vidare med sin kandidat - Roger Berzell från Linköpings arbetarekommun.
Det är inte första gången S drabbas av en konflikt där män tycks stå mot kvinnor och traditionalister mot förnyare. Nyligen hölls rättegång mot den pensionerade fackombudsmannen Charles Eriksson, som vid ett politiskt möte tidigare i år hotade att klappa till Madelaine Vilgren, socialdemokratiskt oppositionsråd i Ödeshög. Och på den nationella nivån har det ända sedan "förnyaren" Mona Sahlin valdes till partiordförande mumlats om att hon inte har gubbarna ute i landet med sig - de så kallade betongsossarna.
För en utomstående är det inte lätt att bedöma det som brukar kallas för partikulturen. Till och med ett partis medlemmar kan ha skiftande åsikter om den. Konflikten mellan förnyare och traditionalister finns nog i de flesta partier. Och kvinnor som upplever att de utsätts för manliga härskartekniker finns - tyvärr - på många håll i samhället.
Om bilden som tonar fram av S som ett toppstyrt och trögrörligt gubbvälde är sann eller inte är därför svårt att säga. Men ett partis framtoning är viktig i sig. Bilden av S skadas definitivt av Louise Malmströms avhopp.
Det finns ytterligare en viktig aspekt av Malmströms kritik. Hon säger sig ha velat verka för en större delaktighet av socialdemokrater från hela länet. Malmström, själv från Norrköping, ser en allt större dominans från Linköpingspolitiker.
Den utvecklingen tycks också vara på väg i Moderaterna i Östergötland. Att döma av det provval som hölls i helgen kommer ingen moderat politiker från Norrköping att väljas in riksdagen 2010, i och med att Gunnar Axén åkte ner till femte plats på listan.
Att Östergötlands två största kommuner - samt så många av de mindre som möjligt - har en möjlighet att göra sin röst hörd i såväl riksdagen som i länet är viktigt. Stora partier som Moderaterna och Socialdemokraterna bör ta ett ansvar för en rimlig geografisk fördelning av förtroendeuppdragen.