Socialdemokraternas skuggbudget som presenterades i går visar att alliansregeringen har vunnit en seger: Numera försöker även s visa att man värnar företagande och näringsliv i Sverige. När opinionssiffrorna ser dystra ut kan alltså de borgerliga trösta sig med att de åtminstone lyckats pränta in budskapet att utan företag som går bra blir det inga jobb, inga skatteintäkter och ingen välfärd.
Och s anstränger sig verkligen för att framstå som näringslivets bästa vänner. Budgetmotionens avsnitt om entreprenörer, industri och tjänstesektor frustar av välvilja - det är strategiprogram, handslag, gemensamma satsningar, framtidsprogram och branschprogram som "vi" (=socialdemokraterna) vill genomföra tillsammans med näringslivet.
Men det är mycket tveksamt om företagen jublar. En klåfingrig socialdemokrati som vill styra och ställa och lägga sig i är inte vad näringslivet efterfrågar, önskemålen brukar tvärtom handla om större frihet och lägre skatter. På de punkterna ger s skuggbudget trista besked:
S håller fast vid sin idé om att lagstifta om rätt till heltid.
S vill återinföra förmögenhetsskatten.
S ger fortfarande inte besked om de vill återinföra företagens sjuklöneansvar utan tidsbegränsning, men de vaga formuleringarna om ett "nytt omställningsavtal" med en "ny ansvarsfördelning" och "ekonomiska incitament" lär inte göra företagare mer benägna att anställa före detta sjukskrivna.
S kluvenhet inför företagande blir allra tydligast när det handlar om kvinnliga företagare. S vill se fler sådana, och lovar krafttag mot myndigheter och banker som diskriminerar kvinnligt företagande.
Samtidigt säger man nej till att entreprenörer med endast en uppdragsgivare ska få F-skattsedel, man vill avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster och man vill införa regler som hämmar företagande inom vård-skola-omsorg. Det rimmar illa med den påstådda vurmen för kvinnligt företagande.
Kluvenheten återfinns också på andra områden i budgetmotionen.
S utnämner sig själva till bäst i klassen på budgetdisciplin och skäller på vänsterpartiets oansvarighet - men vill bränna 117 miljarder mer än regeringen de närmaste åren.
S påstår att jobbskatteavdragen är orättvisa och ineffektiva - men behåller de första två stegen och avvisar bara det tredje.
S har gråtit i alla tonarter över dem som "tvingats ur" a-kassan, de som enligt s inte har råd att betala avgiften. Just de människorna vill s höja skatten för. När en del av jobbskatteavdraget omvandlas till ett avdrag för a-kasseavgift innebär det i praktiken mindre pengar kvar för alla som jobbar och inte är med i a-kassan.
Kommentatorer talade i går om att oppositionens skuggbudgetar visar att det ännu inte finns något regeringsalternativ, eftersom s, mp och v står så långt ifrån varandra. Ett minst lika stort problem för s är att partiet står så långt ifrån sig själv. När teori och praktik inte ens går ihop i en budgetmotion är det långt kvar till regeringsduglighet.