S tar kliv till vänster?

Linköping2014-07-04 12:30
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Desperationen lyser ur ögonen på alliansens partiledare. Nu skys inga medel i jakten på väljare. Förslag från oppositionen som tidigare dömts ut av Firma Reinfeldt & Borg kopieras och förpackas i allianspapper. Höghastighetståg, ny tunnelbanestation i Stockholm, ökade resurser till skolan, försvaret, med mera. Räkna med att kopieringsmaskinen går het dagarna fram till valet.

På vissa punkter iakttar alliansen tystnadens strategi. Arbetslösheten är en. Jag plockar fram artiklar från valrörelsen 2006 där allianspartister attackerar "massarbetslösheten", som ministären Persson görs ansvarig för. Då hette det så: Massarbetslöshet. Åtta år senare och efter åtta år med regeringen Reinfeldt är arbetslösheten högre än under valrörelsen 2006, men när och hur ofta hör du ordet "massarbetslöshet"?

Med förslaget om "bankskatt" som ett medel att finansiera delar av den gemensamma välfärden tar Socialdemokraterna ett kliv från det politiska mittenträsket, med riktning vänster. Jag är fullständigt övertygad om att om Stefan Löfven, Magdalena Andersson & Co lyssnat på mig och i god tid före valet i höst förklarat att det fjärde jobbskatteavdraget ska skrotas i händelse av regeringsskifte och pengarna (ca 10 miljarder kronor årligen) satsas på välfärden – då hade opinionssiffrorna för S sett annorlunda ut. 34,7 procent (minst!) i stället fär dagens 28–31 procent.

Slopat fjärde jobbskatteavdrag men riktad skattesänkning till folk som tjänar upp till förslagsvis 25 000 kronor. Den modellen är möjlig. Och rätt. Vem vet, beskedet kanske kommer? Valrörelseveven har inte börjat snurra än.

Vid den här tiden 1948: Volkswagen rullar för första gången in över Sveriges gränser. Fyra stycken. Förarna stannar för lunch i Linköping. Flygplansbyggarna märker inget. De är fullt upptagna med Tunnan. J 29. Jag läser Göthe Andersons bok "Linköping – från industrikris till högteknologi" (DIBB Förlag) och landar ännu en gång i slutsatsen att utan Saab hade Linköping inte varit mycket mer än ett förvuxet Kisa i idag.

Nya begrepp dissekeras och diskuteras. Rasifierad är ett. En språkvårdare säger att det pågår en kamp om innebörden av ordet rasifiera. Så mycket förstår jag. Att debatten präglas av viss förvirring förstår jag också.

Så kom den till sist, Riksbankens rejäla sänkning av reporäntan. Hur många tusentals jobb har räntehöken Stefan Ingves inflationsfixerade penningpolitik kostat Sverige? Åtminstone 65 000 jobb, enligt f d ledamoten i Riksbankens direktion Lars E O Svensson. Sverige har inte råd med Ingves och Reinfeldt.

I dag är det fredag och en hel by har namnsdag. Ulrika.

Torbjörn Gustavsson är bygdeskribent & S–krönikör torbjorn.gustavsson@corren.se

Läs mer om