Saabaffären: David köper Goliat

Saab Automobile ser återigen ut att bli svenskägt. I tio år har ägarskapet varit helamerikanskt genom General Motors, som dock blev hälftenägare redan 1990. Sedan dess har Saabs försäljningskurva stupat nedåt med bara några få avsatser som undantag.

Man får hoppas att vd Christian von Koenigsegg inte drabbats av storhetsvansinne. Det är viss produktionsskillnad mellan 20 lyxåk och 70 000 familjebilar om året. Foto: Anders Andersson/Scanpix

Man får hoppas att vd Christian von Koenigsegg inte drabbats av storhetsvansinne. Det är viss produktionsskillnad mellan 20 lyxåk och 70 000 familjebilar om året. Foto: Anders Andersson/Scanpix

Foto: Anders Andersson

Linköping2009-06-18 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

1990 är Christian von Koenigsegg 18 år. Två år senare bildar han bolaget Alpraaz som i dag tillverkar sportbilar i värstingklassen med prislappar på omkring 10 miljoner kronor. Försäljningssiffran ligger runt 20 bilar per år.

Därifrån är steget rätt långt till de 70 000 per år som förmodas bli antalet Saabbilar som i framtiden ska säljas. Och då har den nybildade bilkoncernen Koenigsegg Group - som alltså är den antagna nya ägaren till Saab Automobile (där Alpraaz ingår som största aktieägare) - skurit ner siffran från 130 000 bilar per år.

Koenigsegg är en minst sagt kontroversiell ägare, som en liten lyxfräsande David köper man den ekonomiskt trängda jätten Goliat. Ändå vändes många mungipor uppåt när beskedet om affären kom. Saabs vd Jan-Åke Johansson tycker att Koenigseggs starka finansiella ställning tillsammans med intentionen att följa Johanssons affärsplan talar för ett gott ägarskap. Trollhättans kommunalråd, Gert-Inge Andersson (S), kallade tisdagen en glädjens dag. Och klubbordföranden för Unionen på Saab, Anette Hellgren, välkomnar framför allt att det har kommit ett besked.

Själva tillkännagivandet - inte vad det innebär - har alltså fått många att andas ut. Och då är affären inte ens spikad. Men Saab har troligtvis fått en köpare och vem det är verkar spela mindre roll.

Näringsminister Maud Olofsson är mycket försiktig i sina kommentarer kring den nya ägaren - och det med rätta. Som minister ska hon inte gå in och tycka till i företagsaffärer. När (för det är en fråga om när snarare än om) det däremot blir aktuellt med en statlig garanti för det lån från Europeiska investeringsbanken (EIB), som Koenigsegg med all säkerhet behöver, kan och ska regeringen komma med synpunkter och krav. Ministerns intresse är skattebetalarnas.

Olofsson efterlyser mer entreprenadanda i den stagnerade bilbranschen, och det kan Koenigsegg sannolikt bidra med. Man vill satsa på en lite mer exklusiv, men inte nödvändigtvis dyrare, Saab med fyra nya modeller inom 18 månader. Enligt vd Christian von Koenigsegg är "miljötänket" också en viktig faktor i den nya era som han planerar för det gamla hederliga bilmärket. Gott så.

Men den viktigaste uppgiften som Koenigsegg har framför sig är att restaurera förtroendet för Saabs varumärke. Förra månaden slog försäljningsraset i Europa nytt rekord: Minus 66 procent. Att vända trenden blir en svår hemläxa för vilken etablerad storägare som helst - för lilla, relativt okända Koenigsegg är det kanske en omöjlighet.

Innan allt går i lås ska EIB, Riksgälden och EU-kommissionen säga sitt. För Koenigsegg är emellertid den avgörande faktorn affärens långsiktiga framgång. Liksom för Saabs anställda. Och för skattebetalarna.

Läs mer om