Saabaffären en triumf för regeringen

Näringsminister Maud Olofsson har fått mycket kritik under det senaste halvåret, men i tisdags fick hon en efterlängtad revansch.Efter alla turer så blev det till sist klart att GM accepterar Spyker Cars bud på Saab. Flera tusen jobb i Västsverige är därmed räddade - i alla fall på kort sikt. Dessutom kan Saab lansera sin nya bilmodell till glädje för alla trogna entusiaster.

Nu kan nya 9-5-modellen lanseras. Visst tar staten en ekonomisk risk i och med Spykeraffären, men regeringen har till skillnad från oppositionen drivit en konsekvent linje under Saabkrisen.Foto: Bertil Ericson / Scanpix / 2010

Nu kan nya 9-5-modellen lanseras. Visst tar staten en ekonomisk risk i och med Spykeraffären, men regeringen har till skillnad från oppositionen drivit en konsekvent linje under Saabkrisen.Foto: Bertil Ericson / Scanpix / 2010

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-01-28 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Politiskt är den stora vinnaren regeringen som drivit en mycket konsekvent linje. Staten ska inte ta över företag i kris eller lämna subventioner utan hållbara kalkyler för att pengarna verkligen kommer samhället till del.

Med facit i hand framstår regeringen som principfast och Socialdemokraterna som opportunister. I början av Saabkrisen uttalade sig Mona Sahlin positivt om staten som ägare, men backade senare från ståndpunkten. Thomas Eneroth har gång på gång kritiserat regeringen för passivitet, utan att själv ge några konkreta alternativ utöver skrot- och miljöbilspremier.

Med Spykeraffären i hamn tvingas kritikerna erkänna att det är bra att Maud Olofsson hållit huvudet kallt. Kontrasten emot hur den borgerliga regeringen på 70-talet hanterade varvskrisen, där staten sköt till stora penningsummor, är slående. De borgerliga har uppenbarligen lärt sig en läxa.

En förutsättning för Spykeraffären är de statliga garantierna för lånet i Europeiska investeringsbanken (EiB) på fyra miljarder kronor, ett lån som ännu inte är beviljat. Detta är naturligtvis ett risktagande med skattebetalarnas pengar, men ändå en risk som är värd att ta med tanke hur mycket som står på spel.

Många bedömer dock Spyker som en svag ägare som bara tillfälligt kan rädda Saab från nedläggning. Det är därför viktigt att regeringen fortsätter att bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik i Västsverige, stödjer forskning om ny fordonsteknologi och för en politik som gynnar nyföretagande.

Att Saab väcker känslor i folkdjupet är uppenbart och i bland kan känslor gå över styr. I takt med att nya bud strömmat in från mer eller mindre seriösa spekulanter, har konspirationsteorierna fått luft under vingarna. "GM spelar med falska kort". "GM vill egentligen inte sälja".

Nu går GM med på en uppgörelse som kan betraktas som generös. Spyker behöver inledningsvis bara betala en fjärdedel av köpesumman kontant.

Det är förståeligt att GM agerat försiktigt i beaktande av de ryska ägarintressena i Spyker, eftersom affären handlar om överföring av avancerad teknologi.

Nu har Spyker uppenbarligen presterat en affärsplan som GM kan godkänna. Hur det kommer att gå för Saab hänger mycket på hur företaget lyckas lansera den nya 9-5- modellen.

Men det positiva med krisen i Trollhättan är att den verkligen har mobiliserat Saabentusiasterna. Tack vare all uppmärksamhet som riktats emot Saab kan kanske det som såg ut som dödsstöten för företaget vändas till framgång.

Hur det än blir så är en sak klar: Spykeraffären ger regeringen råg i ryggen i debatten med oppositionen.

Läs mer om