Jag förespråkar ett regelverk där vi sätter samma regler och krav för det importerade köttet som vi har på det inhemska. Uppfyller det inte våra regler kommer det inte innanför gränserna.
Folk säger en sak och handlar på ett annat sätt, för plånboken styr. Ica säger sig värna om de svenska djuren och sålde inte fyrverkerier till nyår. Varför värderas husdjur högre än stackars grisar och kor som lever under usla förhållanden runt om i världen och vars kött de mer än gärna säljer till dumpningspriser i sina butiker? Jag tycker det är dubbelmoral.
City Gross ha en eloge för allt färskt kött de har i sina butiker är svenskt. Där kan man av misstag inte råka ta irländsk nötfärs eller en dansk filé för att de ligger i samma hylla.
Som bonde (dock inte djurbonde) skäms jag å många av mina kollegors vägnar då inte ens lantbrukarna står enade och vägrar utländska produkter på sina bord där det finns svenskproducerade mejeri-, chark- och spannmålsprodukter
Personligen tycker jag det är tragiskt att folk inte förstår varför det svenska köttet är dyrare. Varför inte äta mindre kött, men äta bra kött?
Jag hoppas att Corren fortsätter att belysa det här problemet.
Annicka Olofsson
Lantbrukare
Corren svarar:
Corren delar Annica Olofssons uppfattning att samma regler och krav för djuruppfödning och övrigt jordbruk ska gälla för hela EU. Att Sverige inte behöver sänka sin standard, utan att andra länder höjer sin, vore att föredra. Till dess bör den svenska regeringen vara försiktig med att lägga på det svenska jordbruket fler försvårande och fördyrande regler så att svenska bönders möjlighet att konkurrera på den europeiska marknaden försämras än mer.
Däremot kan Sverige inte sätta upp importstopp för europeiska varor. Det protektionistiska greppet är varken något som EU tillåter eller Corren förespråkar. Fri handel, export och import är en av grundbultarna för EU:s och världens öppna gränser, som i sin tur är viktiga ur aspekter som fred, ekonomi och miljö. Vi uppmanar inte människor att köpa svenskt på grund av varornas svenskhet utan för att de uppfyller hårt satta kvalitetskrav. Om andra länders varor uppfyller likartade krav, går det naturligtvis lika bra att köpa dem (Correns ledare 1/10).
Vilka mätbara vetenskapliga eller moraliska kvaliteter man värderar hos en vara är upp till varje konsument att bestämma. För att kunna göra ett medvetet val måste man vara litet påläst och framför allt inte svälja alla politiskt korrekta påståenden. Saker är sällan så svartvita som de utfästs att vara.
Corren har med all säkerhet inte skrivit om det här ämnet för sista gången.
Correns ledarredaktion