Sätt blåslampa på regeringens transport-politik

Hemtjänstens mat har ibland lagats 70 mil bort. Tre kommuner av fem fraktar maten till de äldre mer än tio mil, rapporterade Kaliber i Sveriges Radio i helgen.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-05-19 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Hemtjänstens mat har ibland lagats 70 mil bort. Tre kommuner av fem fraktar maten till de äldre mer än tio mil, rapporterade Kaliber i Sveriges Radio i helgen.

Maten tillverkas i ett fåtal storkök i Mellansverige och körs ut med lastbil - eller rent av flygs - till den kommun där den ska serveras.

Det är ett sorgligt exempel ur vardagen på hur dåligt anpassat samhället är till klimatproblematiken.

Att en enstaka kommun transporterar mat relativt långa sträckor är kanske inte mycket att säga om. I små kommuner kan det vara den enda lösningen. Men det här pågår i stor skala - inte bara i Sverige utan i hela Europa. Och det gäller inte bara mat.

Lagen om offentlig upphandling - som bygger på ett EU-direktiv - tillåter nämligen inte att man tar hänsyn till att en vara transporteras en lång sträcka. Det är inte heller möjligt att välja en leverantör som erbjuder klimatsmart transport och till exempel tankar sin lastbil med biodiesel.

Regeringen måste driva på för att få till stånd en uppdatering av EU-direktivet.

Transporter är ett av de viktigaste områdena för klimatpolitiken, dels för att sektorns utsläpp ökar, dels för att det går att påverka dessa utsläpp - med rätt politik.

Miljöpartiet samlade på måndagen transportsektorns aktörer i Stadshuset i Linköping - företrädare för bland annat Banverket, åkerinäringen och regionaltrafiken. Tillsammans med mp-politiker på lokal, regional och nationell nivå diskuterades vilka lösningar som krävs för framtidens spårtrafik.

Karin Svensson Smith (mp), ledamot i riksdagens trafikutskott, släppte en god nyhet: En ny infrastrukturlag är på gång.

Förhoppningsvis ger den en särställning åt klimatviktiga investeringar, som miljöpartiet vill. Som det nu är lägger den svenska planprocessen och miljölagstiftningen nästan oöverstigliga hinder i vägen för stora projekt som Ostlänken och Europakorridoren. Men höghastighetståg som kan ersätta inrikesflyg och bereda utrymme för ökad godstågstrafik på stambanan är inte bara viktiga klimatsatsningar. De gynnar även den regionala tillväxten.

Sverige måste få bästa tänka förutsättningar för att genomföra sådana framtidssatsningar. Alltför stor osäkerhet om planprocessen skapar handlingsförlamning.

Miljöpartiet visade i går att de tänker vara en blåslampa i baken på regeringen när det gäller att klimatanpassa transportpolitiken. Utmärkt.

I höst kommer en infrastrukturproposition och en klimatproposition - båda lika viktiga i sammanhanget.

Men infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och finansminister Anders Borg (m) har hittills varit vacklande när det gäller att satsa på höghastighetståg. Det ger miljöpartiet ett guldläge för att bedriva konstruktiv oppositionspolitik genom att ta fram ett genomtänkt motförslag. En blocköverskridande, långsiktig uppgörelse om satsning på klimatvänlig infrastruktur vore inte bara det bästa för Sverige. För Östergötland vore det också en chans att få till stånd Ostlänken så snart som möjligt.

Läs mer om