Berit berättade i gårdagens Corren att hon går mot strömmen genom att vara den enda på boendet som själv valt en utförare. Att ha gjort ett eget val kostar henne inte mer och hon är mycket nöjdare med resultatet.
Att inte fler på servicehuset i Sturefors gjort som Berit tror hon själv beror på att de andra inte uppfattat att man kan välja själv. Men sedan den 1 maj 2008 är alla som är i behov av hemtjänst i Linköpings kommun i sin fulla rätt att välja utförare efter eget huvud, tycke och smak. Liksom man förstås har rätten att avstå, om man föredrar det.
Att eget val funnits i bara drygt ett år kan förstås vara en anledning till att inte fler utnyttjar det. Man kanske helt enkelt inte har hunnit. Däremot är det synd och skam om det är som Berit Lindmark säger; att man inte vet om att möjligheten - och rättigheten - finns. Enligt den granskningsrapport om äldreomsorgen som länsstyrelserna presenterade i går finns stora skillnader i servicenivå runt om i landet. Och bland annat kritiseras kommunerna för att inte ge de äldre tillräcklig information om sin rätt att få egna önskemål tillgodosedda.
Det går att begripa varför service-, äldre- och vårdboenden går smidigare att styra med en enda utförare. Med flera utförare som ska sköta städning, matleveranser, fritidsverksamhet etcetera kan det säkert bli lite rörigt i början och då finns förstås risken att något - eller någon - hamnar mellan stolarna. Verksamhetschefen i Sturefors medger också att det vore bra om Linköpings kommun skötte hela servicehuset.
Men det är inte verksamhetschefernas schemaläggning, de skilda utförarnas olika och kanske krockande arbetsuppgifter eller liknande "problem", som är mest väsentligt i sammanhanget. Det är servicen till de äldre. Och sedan eget val infördes har en del servicehus fått bekänna färg och frambringa just den service som val mellan skilda utförare för olika tjänster innebär.
Att uppnå bästa möjliga service - och en fungerande arbetssituation för både personal och chefer - ställer förstås krav på flexibilitet, samarbete och ett effektivt informationsflöde utförare emellan. Ska äldre människor barafå välja vem som bäst tillgodoser deras behov så länge det inte ställer några krav på utförarna?Naturligtvis inte. Hemtjänst och övrig äldreomsorg finns till för de gamlas skull, inte tvärtom. Inte alla utförare jobbar eller är organiserade på samma sätt, men samtliga borde ha ett och samma främsta mål: God vård och omsorg. Och enligt länsstyrelsen ska dessa "präglas av den enskildes trygghet, självbestämmande och integritet". Det betyder att samordningsvinster eller eventuella krockar mellan utförare får stå åt sidan för det omistliga värdet i att äldre har makt över sin egen vård.
Citat: "Hemtjänst och övrig äldreomsorg finns till för de gamlas skull, inte tvärtom."