Se människor som Linda i vården

Linda Bengtsson är 33 år och har haft epilepsi sedan hon var 12. Anfallen har kommit allt tätare och blivit allt svårare. Hon har inte kunnat jobba på flera år. I ett och ett halvt år har hon väntat på undersökningen som avgör om epilepsin kan opereras eller inte. Den kan ge henne en nystart i livet. Men nu är den uppskjuten på obestämd tid (Corren 2/6).

Linköping2009-06-03 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

På US i Linköping både kan och vill man hjälpa Linda. Men vårdplatsbristen sätter käppar i hjulet. När en annan svårt sjuk patient måste flyttas från intensiven blir det neurologen, där Linda ska undersökas, som får bereda plats.

Linda är inget unikt fall och långa väntetider på US ingen nyhet. De senaste årens röda siffror i ekonomin har satt spår. Tyvärr är ingen ljusning i sikte.

Även om resultatet för hälso- och sjukvården i Östergötland var betydligt bättre 2008 ("bara" minus 60 miljoner kronor) jämfört med 2007 (ett minus på hisnande 328 miljoner) väntas ekonomin inte hamna på plus i år heller. Allt pekar mot ett underskott på 63 miljoner i stället för ett förväntat överskott på 98 miljoner. Därtill gör lågkonjunkturen sitt. Skatteintäkterna minskar med 219 miljoner i år och 343 miljoner nästa år.

Läget är alltså fortsatt allvarligt för landstinget i Östergötland. Trycket på politikerna att bryta den nedåtgående trenden ökar.

Men några yxhugg i sjukhusvården blir det inte, lovar landstingsmajoriteten i en debattartikel (Corren 23/3) och fortsätter att sätta sitt hopp till verksamheterna. Som under 2008 gjorde ett bra jobb med att få ned kostnaderna.

Någon svart lista över prioriteringar i vården som den Socialdemokraterna upprättade under stålbadet förra mandatperioden är med andra ord inte aktuell. Det är en klok inställning. Att genomföra besparingar utan dialog med verksamheterna visade sig inte vara något framgångsrecept - S fick både personalen och väljarna emot sig.

Men dagens situation, med vårdplatsbrist och väntetider, är inte heller acceptabel. Den kan på samma sätt som S svarta lista leda till att landstingsledningen får väljarna och personalen emot sig. Särskilt då man gick till val på att korta köer och har uttalat höga ambitioner att vara en god arbetsgivare. Personalen på neurologen beskriver situationen som ohållbar med hög belastning och en ständig känsla av att inte räcka till.

Att inte peka med hela handen om vilka prioriteringar som ska göras i vården är en sak. Att inte ta problemen på allvar och skjuta ansvaret ifrån sig en helt annan. Ändå är det precis det Vrinnevilistans Lasse Pettersson gör.

Lösningen på problemet med uppskjutna undersökningar som Lindas är inte ett skadestånd på 1 500 kronor. Att omflyttningen av kliniker på US är igång hjälper inte Linda. Det gör inte heller Petterssons resonemang om att eventuellt utöka det ekonomiska egenansvaret framöver.

Däremot är det människor som Linda som röstar i landstingsvalen och som den vägen kan kanalisera sitt missnöje med köer och politiker som inte ser sådana som hon.

Läs mer om