På nyårsdagen gjorde Norge gemensam sak med Sverige. Då infördes en sexköpslag som i likhet med den svenska kriminaliserar sexköpare och inte de som säljer sex.
Men den norska lagen går ett steg längre och kriminaliserar även sexköp utomlands.
Beslutet om den nya lagen togs i Stortinget i november efter år av debatt om Norge skulle gå i Sveriges fotspår, vilket har varit långt ifrån självklart.
Den svenska sexköpslagen från 1999 har varit unik. Sverige har varit enda land i världen att ensidigt kriminalisera sexköpare. Förutom Norge, som nu följer efter, diskuteras en liknande lag i Storbritannien.
Svenska politiker har varit stolta och 71 procent av svenskarna stöder lagen, enligt en undersökning från Göteborgs universitet.
Men om den har haft avsedd effekt - om den har avskräckt potentiella köpare från att ta steget och köpa sex och därmed minskat prostitutionen och människohandeln för sexuella ändamål - är ännu inte utrett.
Sedan april pågår dock en utvärdering. Den ska vara klar våren 2010.
Med tanke på svenska politikers positiva ordalag om den norska sexköpslagen kommer en kriminalisering av sexköp utomlands förmodligen att finnas med bland förslagen på förändringar.
För från vänster till höger har politiker i Sverige gjort tummen upp för Norge. Bland dem finns justitieminister Beatrice Ask (m) och justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (s).
Men det finns också de som inte tycker att Sverige ska gå i Norges fotspår. Som varnar för att ett utvidgande av lagen endast blir symbolpolitiskt eftersom det inte kommer att leda till några fällande domar.
Redan i dag är det svårt att bli dömd för att ha köpt sex. Det krävs mer eller mindre att man ertappas på bar gärning.
Att bevisa sexköp utomlands är ännu svårare och kräver andra prioriteringar från polisens sida.
Enligt en undersökning från Stockholms universitet har polisen tagit emot över hundra anmälningar mot svenskar som köpt sex utomlands de senaste fyra åren. Ingen av anmälningarna har lett till åtal.
Ett annat problem som framhålls med en eventuell utvidgning av lagen är att sexköp också måste vara ett brott i landet där det sker. Och att köpa sex är fortfarande inget brott i många länder.
De som är skeptiska varnar därför för att lagen inte kommer att kunna upprätthållas - och att tilltron till sexköpslagen riskerar att urholkas.
De som köper sexuella tjänster av andra har en unken människosyn. Det går inte att komma ifrån. Och det som betraktas som ett brott när det begås i Sverige borde självklart vara ett brott även om det sker utomlands.
Men regler som inte går att leva upp till är inget att sträva efter - trots att tanken med att kriminalisera sexköp utomlands tilltalar.
Politikernas stolthet och vilja att gå i bräschen får därför inte komma i första hand. Det måste ambitionen att skapa en effektiv sexköpslag göra. I det ligger naturligtvis att se till så att lagen efterlevs. Att de som köper sex av andra åker både fast och dit för det.