För tre år sedan fick Sverige en ny sexualbrottslag. Initiativet hade direkt koppling till en rad uppmärksammade våldtäktsfall där gärningsmännen hade friats eller "bara" dömts för sexuellt tvång eller sexuellt utnyttjande. Allmänhetens rättmedvetande visade sig ligga långt ifrån domstolarnas.
Den nya lagen betraktar fler gärningar som våldtäkt och kravet på tvång har sänkts. En gärningsman som till exempel utnyttjar någon som är kraftigt berusad kan därmed dömas för våldtäkt utan att hot eller våld har förekommit.
När det gäller sexualbrott mot barn under 15 år har kravet på tvång slopats helt. Den som har sex med en person under 15 år kan numera dömas betydligt lättare till våldtäkt. Det är bra. Barn och unga behöver ett gediget rättsligt skydd.
Men den nya sexualbrottslagen skapar problem ute på landets ungdomsmottagningar.
Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, har frågat Sveriges 225 ungdomsmottagningar om inställningen till unga och deras sexualitet har ändrats sedan lagskärpningen. Av de 68 procent som deltog i enkäten svarade nästan hälften ja.
Ungdomsmottagningarna har svårt att tolka lagen i det dagliga arbetet. Många undrar om det är olagligt för en 16-åring att ha sex med en 14-åring, om de medverkar till brott genom att skriva ut p-piller till flickor under 15 år eller om de har informationsplikt gentemot föräldrarna - och i så fall vid vilken ålder den upphör.
90 procent av ungdomsmottagningarna i enkäten har en policy för förskrivning av p-piller till flickor under 15 år. Men den varierar: Drygt 31 procent kräver godkännande från föräldrarna, 55 procent vill att föräldrarna kontaktas och 13 procent vill träffa pojkvännen. Bara 30 procent ser enbart till flickans behov.
Att policyn inte är densamma i hela landet är olyckligt och kan leda till godtycke. Samtidigt är det helt otänkbart att enas kring en policy som inte respekterar unga människors sexualitet och integritet.
Syftet med den nya sexualbrottslagen var ju inte att unga som har frivilligt sex inte ska kunna vända sig till ungdomsmottagningen utan att bli misstänkliggjorda eller att föräldrarna kontaktas mot deras vilja. I lagen anges klart och tydligt att frivilligt sex mellan två nästan jämnåriga inte ska ses som ett brott. Personal som skriver ut p-piller till tjejer under 15 år medverkar därför inte heller till brott.
Till ungdomsmottagningarna kommer tonåringar för att prata om relationer och sex. Där finns gratis kondomer, barnmorskor som kan skriva ut p-piller och hjälpa dem som råkat bli med barn. För att de ska kunna fortsätta fylla denna oerhört viktiga funktion även i framtiden måste frågetecknen kring deras skyldigheter i förhållande till sexualbrottslagen rätas ut.