De vanligaste sjukskrivningsorsakerna i Sverige är psykiska sjukdomar, till exempel stressrelaterade syndrom, och sjukdomar i rörelseorganen, som ont i ryggen. I Socialstyrelsens sjukskrivningsrekommendationer skriver man att långvariga nack- och ryggproblem "ofta är förknippade med arbetsrelaterade problem". Om utmattningssyndrom skriver man att vid "stadigvarande konflikter på arbetsplatsen är en återgång mindre realistisk och en dialog kring förutsättningar att byta arbetsplats bör komma igång".
Den bästa medicinen för många sjukskrivna skulle alltså kunna vara att byta jobb.
Det har regeringen tagit fasta på i de nya regler för sjukförsäkringen som började gälla den 1 juli. De förtydligar att det endast är arbetsoförmåga på grund av sjukdom eller skada som ger rätt till ersättning, och prövningen av arbetsförmågan utvidgas vid bestämda tidpunkter.
Förändring är nödvändig: Av alla män i förvärvsaktiv ålder är 14 procent långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade. För kvinnor är siffran 20 procent.
Sveriges extrema sjukskrivningssiffror beror till stor del på att vi tidigare inte hade någon bortre gräns i sjukförsäkringen. Alla länder med sjukförsäkringar som liknar vår har en bortre gräns. Med de nya reglerna har även vi fått gränser.
Efter ett år upphör sjukpenningen. Svårt sjuka, till exempel cancerdrabbade, kan få undantag och fortsätter då att få 80 procent av lönen.
Den som inte är så svårt sjuk, men ändå saknar arbetsförmåga, kan få förlängd sjukpenning. Den är 75 procent av lönen och betalas ut i max 550 dagar.
Personer vars arbetsförmåga är permanent nedsatt kan få förtidspension (aktivitets- eller sjukersättning).
Grundtanken är helt rätt. För individen är det mest humana att få hjälp tillbaka till arbete så fort som möjligt. För samhället är det viktigt att så många som möjligt arbetar, dessutom kostade sjukförsäkringen 110 miljarder kronor år 2006.
Men allt är inte bra. De många olika undantagen gör reglerna otydliga och kan leda till godtyckliga bedömningar.
Enligt TCO urholkas anställningstryggheten eftersom arbetsförmågan ska prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukskrivning. TCO har fel - det har inte blivit lättare att säga upp personal, tvärtom har sjukskrivna fått rätt till tjänstledighet för att pröva ett nytt arbete.
TCO tycks vilja att sjukförsäkringen ska fortsätta att vara en livstidsförsörjning för personer som har hamnat på fel jobb och mår dåligt av det. Det signalerar TCO:s expertgrupp som ska se över försäkringen. Den leds av Töres Theorell, som sagt att de nya reglerna kommer att leda till "försäkringssjälvmord". En av experterna är Inger Efraimsson, som hoppade av försäkringskassans styrelse i protest mot regeringen och sade att de nya reglerna var "otäcka". Expertgruppen har alltså redan sin uppfattning klar.
Om TCO i stället värnade sina medlemmars hälsa och livskvalitet skulle man koncentrera sig på att de luddiga passagerna i reglerna måste bli tydligare.