Från och med nästa år blir tillvaron tuffare för långtidssjukskrivnaeller förtidspensionerade som drömmer om att göra comeback påarbetsmarknaden. I och med att arbetsgivarna tvingas ta ett störreekonomiskt ansvar för de heltidssjukskrivna, stängs arbetsmarknaden förfolk som inte är hypereffektiva och garanterat friska. Visst, mångasållas bort redan i dag, men på andra sidan årsskiftet blir det ettervärre.
Att låta arbetsgivarna stå för 15 procent av kostnaden förheltidssjukskrivna från dag 15 kan tyckas riktigt -- som ett sätt attöka pressen på arbetsgivarna och tvinga dem att ta itu med bristerna iarbetsmiljön. Så lär det inte bli. Det av politikerna tänkta samarbetetmellan försäkringskassorna och arbetsgivarna framstår som enorealistisk skrivbordsprodukt. Innan försäkringskassorna kan fullgöradet rehabiliteringsansvar regeringen lägger på dem, måste kassornagaranteras ökade resurser.
-- Det finns en risk att de som är redan svaga på arbetsmarknaden får det ännu svårare, säger Handels utredare Kathrin Österlund om regeringsförslaget.
Riksdagen beslutar om de nya sjuklönereglerna på onsdag.
Boktips inför julen (1):Väinö Linnastorpartrilogi, "Högt bland Saarijärvis moar", "Upp trälar" och "Sönerav ett folk". Jussi och hans ättlingar utgör centralfigurer när Linnamålar sin väldiga fresk över ett omtumlande skede i Finlands historia.
Svenskt Näringsliv gillar förstås inte förslaget till nyasjuklöneregler. Enligt SAF:s efterföljare tar företagen redan sittansvar för arbetsmiljön. Sanningen är att det skiftar våldsamt i detansvarstagandet. Många arbetsgivare jobbar frenetiskt och framgångsrikttillsammans med de anställda för att åstadkomma det som en gångkallades det rika och utvecklande arbetet. Andra skiter i sinaanställda när dessa inte förmår att prestera max. Förslaget till nysjuklönemodell uppmuntrar knappast de företag som bryr sig.
Boktips inför julen (2): Metallarbetaren Maria Hamberggestaltar arbetarkvinnornas vardagsvillkor i nyligen utgivna "Någongjorde hålen". Att boken inte uppmärksammas på tidningarnas kultursidorbetyder inte att den är dålig. Det beror på helt andra saker.
Hur ser löneslaven ut som ansöker om friår? Det är en hon, drygt 50år och anställd inom sjuk- och hälsovården. Säger det oss något omarbetsvillkoren på de arbetsplatser, offentliga eller privata, därsjuk- och hälsovårdsarbetet bedrivs?
Arbetarklassens kvinnor tog mest stryk av alla under det vansinniga90-talet. Trots ett flertal studier som visar att kvinnorna drabbashårdast av belastningsskadeeländet, kretsar debatten kringsjukskrivningarna om "det utbredda fusket". Nu senast heter det att demånga (drygt en halv miljon) förtidspensionärerna beror på att det ärekonomiskt fördelaktigare att gå i förtid och kvittera ut sjuk- elleraktivitetsersättning, istället för att invänta den riktigapensionsåldern. Det är ingen hejd på den sociala cynismen ocharrogansen.
För ett antal år sen var jag så naiv att jag inbillade mig attrikets jämställdhetsminister skulle intressera sig för det faktum attmånga arbetarkvinnor slås ut från arbetsmarknaden i förtid. Nu vet jagbättre. Vad Handels, Kommunal med flera fackförbund säger i sinaavslöjande rapporter är aldrig högvilt när jämställdhetsministern ellerde institutionaliserade och akademiska feministiska nätverken går påjakt. När sångerskan Charlotte Perrelli visar sig halvnaken ien obskyr tidskrift når det feministiska skallet orkanstyrka. Att denfaktiska pensionsåld-ern för LO:s kvinnor är 58 år upprör inte defeministiska nätverken eller jämställdhetsministern. De har fullt uppmed att slåss för fler kvinnliga vd-bossar i börsföretagen.
Boktips inför julen (3): "Liten katekes för underklassen" av AugustStrindberg, i nyutgåva på Bakhålls förlag. Ju mer marknadsliberalt Sverige blir, desto angelägnare är Strindberg.