Statistiken från Ams är en frostbiten oktobernatt. Siffrorna är istappar i den frusna verklighet där inflationsbekämpningen är den naket kalla stjärna kring vilken politiken roterar. 224 000 personer är öppet arbetslösa. Sammanlagt 345 000 personer står utanför det som kallas den reguljära arbetsmarknaden. Brrr.
Men konjunkturen glöder. LO-ekonomerna, som brukar träffa rätt, spår 70 000 nya jobb åren 2005--2006. Det är inte mycket. Produktivitetstillväxten är så rasslande hög att i synnerhet storföretagen surfar vidare på de framgångsvågor som de produktivitetshöjande investeringarna piskar upp.
Å andra sidan: Ju bättre det går för till exempel stålindustrin och fordonsindustrin, desto mer att göra för komponenttillverkarna, dvs underleverantörerna. De måste nyanställa för att klara sina åtaganden gentemot storföretagen (och för att hävda sig på Europamarknaden).
Därför är regeringens nya sjuklöneförslag ett orosmoment. Inte därför att arbetslivsminister Hans Karlsson vill ta till ekonomiska styrmedel för att tvinga arbetsgivarna att ta ansvar för arbetsmiljö, rehabilitering osv, utan därför att förslaget saknar helhetssyn och inte uppmuntrar företagen att nyanställa.
Enligt regeringsförslaget ska arbetsgivarna stå för 15 procent av sjukpenningkostnaden för anställda som är sjukskrivna längre än två veckor. Arbetsgivarnas sjuklöneansvar minskar från tre till två veckor, den ordinarie sjukförsäk-ringsavgiften sänks och modellen innehåller också ett för småföretagen anpassat högkostnadsskydd. Det låter utmärkt, men modellen är dessvärre amputerad redan från början. Den förutsätter nämligen att försäkringskassan inom två veckor upprättar en rehabiliteringsplan för den sjukskrivne. Om den planen, som arbetsgivarens rehabiliteringsstrategi ska bygga på, inte finns, träder arbetsgivarens medfinansieringsansvar i kraft ändå.
Försäkringskassorna hinner inte med vad de ska i dag. Hur i jösse namn ska de hinna med den ökade arbetsbörda som följer med regeringens sjuklöneförslag?
Och vilka får de nya jobben om förslaget blir verklighet? Räkna med att arbetsgivarna lägger ner tid, kraft och pengar på att försäkra sig om att de anställer "rätt" person. Det är inte konstigt att olika handikapporganisationer reagerar mot regeringens förslag.
Skippa förslaget, Hans Karlsson, och satsa på en partsgemensam överenskommelse om utbyggd företagshälsovård. Sjukförsäkringen går förresten med vinst. 9,9 miljarder kronor förra året och närmare 16 miljarder i år.