Skärp inte vapenlagen!

Lagliga licensierade skjutvapen används nästan aldrig till brottslig verksamhet i Sverige. I genomsnitt två gånger om året har vapen med lagligt ursprung förekommit vid grov kriminalitet de senaste åren.

Linköping2013-06-17 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Just nu pågår en remissrunda med anledning av den vapenutredningen ”Skärpningar i vapenlagstiftningen – SOU 2013:7”. Den föreslår en rad skärpta regler samt förbud av en del typer av vapen som nu är tillåtna. Utredaren bortser helt från den forskning som finns och den statistik som används är bristfällig eller direkt vilseledande. Ingen skillnad görs på om de skjutvapen som förekommit vid brottslighet varit insmugglade eller lagliga vapen. Utifrån utredningen ”Skjutvapen använda i brott i Sverige 2000-2010” av Hagelins, användes årligen cirka två vapen med legalt civilt ursprung vid grov brottslighet. I hela Sverige per år alltså.

När det gäller de vapentyper som utredaren föreslår förbud mot gäller till och med att det i tillgänglig statistik överhuvudtaget inte går att hitta några exempel på att sådana vapen, med civilt legalt ursprung, någonsin används i brottslighet. Även stölder av legala vapen, det vill säga även sådana som inte sedan används för kriminell verksamhet, är enligt den forskning som finns mycket ovanliga.

Utredningen samredovisar beslag av vapen med legalt ursprung i Sverige och insmugglade vapen (s. 191). Av beslagtagna automatvapen har 99,68 procent ett annat ursprung än legala civila ägare i Sverige enligt studier av Erik Lakomaa gjorda 2012. Utredningen fokuserar alltså på åtgärder mot det som är 0,32 procent av problemet, det vill säga på ett av trehundra vapen som beslagtagits.

Om då vapenlagen för licensierade vapen skärps så är det de 0,32 procenten av de beslagna vapnen berörs av de föreslagna reglerna. Ska man kunna komma åt de övriga 99,68 procenten som beslagtagits är det helt andra åtgärder som krävs. De flesta illegala vapnen som används vid brottslighet i Sverige smugglas in från Östeuropa, då är det detta som åtgärderna ska fokuseras på.

Vi ska ha koll på våra skjutvapen i Sverige. Reglerna ska vara strikta. De ska följas noga. Men om problemet är insmugglade illegala vapen så kan man inte påverka det problemet geom att skärpa reglerna för lagliga licencierade vapen. Vi behöver i ta itu med problemet med den illegala insmugglingen av vapen som främst har sker från Östeuropa och vi behöver ta itu med problemet med de redan insmugglade illegala vapnen.

Svenska jägare och skyttar är helt enkelt inte kriminella, och deras vapen stjäls väldigt sällan, dörför bör inte den nu gällande vapenlagen skärpas.

Läs mer om