Skärp reglerna för exponering av barn

Att barn är särskilt utsatta när de framträder i medierna visste redan förre PO Olle Stenholm. Han drev fram en skärpning av hur de etiska reglerna ska tolkas.

Linköping2009-11-07 01:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

På två områden var han särskilt tydlig:

Ett barn ska inte exponeras i medierna utan att föräldrarna blivit informerade. Och sällan utan att de givit sitt samtycke.

Barn ska inte uttala sig om egna vanor och beteenden i känsliga frågor. Man ska alltså inte i enkäter eller artiklar fråga minderåriga om deras egna sexualvanor eller drogvanor. En ung människa kan tycka att det är kul att bli tillfrågad och svara utan större eftertanke. Utan att fundera över vad mormor tycker när hon läser det. Eller pappa, eller ridläraren, eller klasskamraterna, eller fröken.

Frågan fick nytt liv i torsdags. Först genom en artikel på DN debatt av Barnombudsmannen, som krävde att mediernas etiska regler ska ge starkare skydd åt barn. Motivet är att enskilda barn ska ha exponerats på ett otillbörligt sätt i verklighetsbaserade teveprogram, där de talat om sina egna problem och svåra relation med föräldrarna.

I SVT:s Debatt samma kväll stod det klart att BO:s krav väckts av SVT:s program "Ett fall för Louise". Där intervjuas barn på det sätt som beskrivs i debattartikeln, deras föräldrar konfronteras med barnens åsikter och det hela illustreras med mer eller mindre iscensatta familjesituationer. Avsnitten avrundas med ett samtal mellan föräldrarna och psykoterapeuten Louise Hallin.

För att bli klok på BO:s upprördhet såg jag om alla de tre avsnitt som hittills visats i serien.

Nog är barnen öppenhjärtiga. Vi får höra berättelsen om nioåringen som tycker att pappa alltid är arg och tar för hårt i honom. Och möta flera förtvivlade tonåringar i djup konflikt med sina föräldrar. När föräldrarna konfronterats med barnens berättelser kommenterar Louise Hallin. Om nioåringen konstaterade hon att det fanns risk för att han "själv blir en mycket arg pojke på sikt. Kanske särskilt i sin framtida familjebildning när han får barn".

I Debatt konstaterade journalisten Kattis Ahlström att det inte är rimligt att en nioåring stigmatiseras på det här sättet och att det fälldes "en hård dom över hans framtid". Medierådgivaren Paul Ronge sa att "Barnen blir mänsklig råvara i socialpornografi".

En pressad utgivare, SVT:s Ingemar Persson, försvarade sig med att barn också måste ha rätt att yttra sig.

Det är ett mycket svagt argument för att inför hela svenska folket peka ut en nioårig pojke som framtida värsting. Även om varje fall är unikt och det ibland kan försvaras att barn exponeras i känsliga situationer, så krävs extra stor försiktighet. Här klev SVT över gränsen.

På sätt och vis är det fantastisk teve, som verkligen griper tag i tittaren. Jag satt och funderade över min egen barndom och hur jag behandlade mina egna barn när de var små. Det var jag säkert inte ensam om. Fantastisk teve men otillbörlig.

Jag är beredd att verka för att mediernas etiska regler skärps på det sätt barnombudsmannen föreslår.

Läs mer om