Skärpta kontroller för ett gemytligare nattliv

Vattenhålen i Linköping blir bara fler och fler. På tio år har antalet utskänkningstillstånd ökat med 51 procent - från 72 till 109 stycken.

Linköping2008-07-17 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Vattenhålen i Linköping blir bara fler och fler. På tio år har antalet utskänkningstillstånd ökat med 51 procent - från 72 till 109 stycken.

Den främsta förklaringen är att kommunerna sedan de tog över ansvaret för utskänkningstillstånden 1995 har börjat tillämpa alkohollagen mindre strikt. Hur köken är utrustade, om de serverar varm eller kall mat eller om de använder sig av halvfabrikat är inte längre avgörande för om ett matställe ska betraktas som en restaurang eller inte. Det är därmed inte heller avgörande för om de kan beviljas utskänkningstillstånd eller ej.

Därför kan vi numera ta en öl eller ett glas vin till sushin, kebaben eller pizzan - vilket de flesta Linköpingsbor nog uppskattar.

Att fler och fler ställen får servera alkohol ger också en mer levande stadskärna. Om det finns möjlighet att ta ett glas vin eller en öl till sushin så väljer fler att äta den ute i stället för hemma. Kort sagt går fler ut om det finns möjlighet att ta en öl också till lite enklare mat. Det bidrar till ett mer myllrande folkliv i centrala Linköping.

Även för företagandet är det positivt att det har blivit lättare att få utskänkningstillstånd. För mindre ställen är det ofta svårt att få verksamheten att gå ihop genom att bara servera mat. Många väljer därför att avstå från att en försöka att få ett eget ställe att gå runt.

I grund och botten är trenden med fler utskänkningstillstånd positiv. Men kontrollerna av hur Linköpings allt fler vattenhål sköter sina rättigheter borde vara bättre.

Serverar de alkohol efter det klockslag som står angivet i utskänkningstillståndet? Serverar de vin, öl eller sprit till redan överförfriskade personer? Är alla som dricker ute över 18 år? Är det mycket fylla, bråk och slagsmål på stället?

De som inte lever upp till alkohollagens intentioner och krav ska självklart tas ifrån sitt utskänkningstillstånd. Men det sker inte särskilt ofta i dag. Mellan 2003 och 2006 minskade de indragna tillstånden från 16 till bara två stycken.

Kommunen måste naturligtvis ställa sig frågan varför. Görs det för få kontroller? Eller är man för slapphänt gentemot Linköpings krogar och barer?

Med tanke på det senaste decenniets utveckling vad gäller antalet utskänkningstillstånd räcker det förmodligen inte med de tre alkoholhandläggare som Linköpings kommun har anställda i dag. Och det är dags för kommunen att inse att en mindre strikt tolkning av alkohollagen kräver fler och bättre kontroller så att lagen får den effekt den är avsedd att ha. Det är Linköpings kommun dessutom skyldig att medverka till.

Fler och bättre kontroller av dem som har beviljats utskänkningstillstånd är inget hot - vare sig mot de ställen som ska kontrolleras, företagandet eller folklivet. Tvärtom kan det bidra till att minska fyllan, bråken, slagsmålen och därmed också till trevligare uteställen. Linköpings nattliv skulle kunna få sig en rejäl vitamininjektion. Den redan gemytliga atmosfären skulle kunna bli ännu gemytligare.

Läs mer om