Skuldsanera eller satsa - det är frågan

Statliga Vin & Sprit säljs till franska Pernod Ricard för hisnande 55 miljarder kronor. Affären är absolut en framgång, både för finansmarknadsminister Mats Odell (kd) och för Sverige. Men ändå gnälls det i de socialdemokratiska leden.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-04-01 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Statliga Vin & Sprit säljs till franska Pernod Ricard för hisnande 55 miljarder kronor. Affären är absolut en framgång, både för finansmarknadsminister Mats Odell (kd) och för Sverige. Men ändå gnälls det i de socialdemokratiska leden.

Carnegieskandalen har smetat av sig på Odell. Det var han som stod bakom både utnämningen av bankens förra vd, Karin Forseke - som skulle agera rådgivare åt Odell vid försäljningen av totalt sex statliga bolag - och Carnegie, som utsågs till finansiell rådgivare vid försäljningen av OMX och SBAB. Men när felaktigheterna i bankens redovisning under Forsekes tid som vd avslöjades ifrågasattes inte bara Odell. De borgerligas regeringsduglighet hamnade ännu en gång i skottlinjen.

Att affären med Pernod Ricard har gått rätt till är därför en framgång för Odell - och för regeringen. Totalt fyra bud har kommit in och de har granskats av regeringens särskilda råd för försäljning av statliga bolag, som alltså stödde Pernod Ricard som köpare. Priset, som blev högre än väntat, är också en fjäder i hatten för Odell.

För Sveriges del innebär affären ett tillskott i statskassan på 55 miljarder. De ska gå till att betala av på en redan låg statsskuld. Det beräknas minska statens ränteutgifter med två miljarder om året.

Men huruvida pengarna ska användas till avbetalning på statsskulden borde bli föremål för en bredare diskussion.

Svenska Handelskammarförbundet menar till exempel att en del av pengarna borde gå till satsningar på infrastrukturen. Sverige, som är bland de sämsta i Europa på väg- och järnvägsunderhåll, skulle ha allt att vinna på det. En god infrastruktur är en förutsättning för både jobb och tillväxt och att flera stora och viktiga infrastrukturprojekt - däribland Ostlänken - skjuts på framtiden påverkar jobben och tillväxten.

För Sveriges del innebär affären också att staten har ett storföretag mindre att driva, vilket enbart är positivt. Det är inget självändamål att staten ska agera och konkurrera med privata företag. Tvärtom riskerar det i stället att snedvrida konkurrensen och skattebetalarnas pengar utsätts för onödiga risker.

Socialdemokraterna jämställer utförsäljningen av Vin & Sprit med att de svenska jobben säljs ut. Mats Odell anses också ha haft för bråttom och att priset hade kunnat bli ännu högre om han hade gett sig till tåls. Det är kritik som är svår att ta för något annat än populism och pliktskyldigt gnäll.

När socialdemokraterna regerade gjorde de sig av med statligt ägande för drygt 100 miljarder. Det som verkar uppröra mest är alltså inte att Vin & Sprit säljs - utan att köparen är ett utländskt företag. Men det finns i dagsläget inte fog för socialdemokraternas påstådda oro för jobben. Enligt Pernod Ricard ska Vin & Sprit fortsätta vara ett svenskt bolag som själv ansvarar för produktion och marknadsföring.

När det gäller priset dippade Pernod Ricard-aktien när affären blev offentlig. Det ska tolkas som att priset snarare var för högt än för lågt.

Läs mer om