Storföretagen producerar mera utan att nyanställa. Denoffentliga sektorn säger upp folk på löpande band. Småföretagen är denglittrande ljusslinga som bryter det deprimerande mörker som hållerlänets arbetsmarknad i ett iskallt järngrepp. Företagarnas ochFöreningssparbankens småföretagsbarometer är snudd på ljuvlig läsning.Inte nog med att 37 procent av tillverkningsföretagen och 25 procent avtjänsteföretagen nyanställt under den senaste 12-månadersperioden --drygt hälften av småföretagen ser ljust på framtiden. Tatjänstenäringen som exempel: Trots att många företag brottas medlönsamhetsproblem -- säkert en logisk konsekvens av den allt hårdarekonkurrensen -- hoppas 6 av 10 företag på fortsatt expansion.
Småföretagsbarometern visar att Östergötland är en av rikets hetasteregioner just nu, sett ur småföretagens synvinkel. Tillväxten ärsvettigt hög, i synnerhet för tillverkningsindustrierna, som förutomatt nyanställa också har ökat övertidsuttaget med 13 procentenheter,från sju till 20 procent, under den senaste 12-månadersperioden.
Att industriföretagen har fullt upp är inte konstigt. Närstorföretagen kör så det ryker snurrar hjulen för fullt hosunderleverantörer och komponenttillverkare. Såna vimlar det av iÖstergötland, och även om fler och fler lägger delar av produktionen iutpräglade lågkostnadsländer, anställer påfallande många företag påhemmaplan. Nyanställningarna i Östergötland blir dock färre framöver.Kontraktstillverkarna, med storföretagen som kunder, utsätts nämligenför en helvetisk prispress.
Småföretagandet är viktigt för länets tillväxt och sysselsättning.Tänk på att närmare 40 000 östgötar knegar i 7 500 företag med mellanen och 50 anställda. Drygt 20 procent av företagen vill inte växa. Desom vill är överens om att tillväxthindren heter brist på arbetskraft(industrin) och brist på extern finansiering (tjänstesektorn). Mångaföretagare varnar för arbetskraftsbrist redan i vinter. Det låter inteklokt. Fungerar arbetsmarknadspolitiken och kontakterna mellanarbetsgivare och arbetsförmedling så uselt att arbetskraftsbristuppstår när 18 200 östgötar går utan jobb?
Det snackas mycket flygplats bland politiker och företagsledare iÖstergötland. Ett är de flesta överens om: En gemensamregionalflygplats är ett måste för att länet ska hävda sig. Vidareframhåller de flesta, med rätta, att staten bör ikläda sig ett störreoch långsiktigare ansvar för flyget och dess infrastruktur. Det låterbra -- men flygplatsfrågan lyfter först när länet samlats bakom ettgemensamt alternativ. Dags alltså att yxa till det alternativet. Frågankan ta ett rejält kliv framåt om näringslivet ger sin syn på saken. Varska flygplatsen ligga? På vilka sätt är näringslivet berett att stödjaden gemensamma flygplatsen? Svenskt Näringsliv har en
nyckelroll i sammanhanget. Dags att kreera den rollen nu.
Till sist (1 maj-cheva)
Fredag, med regn och blåst i luften. Jag står i Café Columbiaslokaler och synar en bilmodell. Cheva Impala 1959. Färgen är julröd.Röd som fanorna på 1 maj. Att demonstrera i en socialiströd Impala59:a. Det vore nåt
TORBJÖRN GUSTAVSSON