I den senaste opinionsmätningen får partiet 33,5 procent - den lägsta noteringen sedan allmän rösträtt infördes i Sverige 1921! Otydlighet om den egna politiken, är något som flera Socialdemokrater själva nämner som en av orsakerna.
S har dock försökt att förnya sin politik. I flera rådslag har man diskuterat åtskilliga politiska områden såsom jobb-, miljö- och kulturpolitik etcetera. Men få har ens höjt på ögonbrynen - det är ju samma politik som förr.
Det är inte bara borgerliga ledarskribenter som tycker så. Mer intressant för Sahlin och Co borde vara att den yngre generationen Socialdemokrater känner likadant. I boken Snart går vi utan er - Brev till Socialdemokraterna blottar flera unga medlemmar sin besvikelse över partiet.
Jens Lundberg - en av redaktörerna och idépolitisk ledare för SSU - skriver i bokens inledning att ett "intellektuellt dödläge" råder inom socialdemokratin. S-politiken anpassar sig till samhällsutvecklingen i stället för att påverka den, samt har fastnat i en nostalgi som hindrar viljan till omdaning. Lundberg ondgör sig dessutom över före detta toppolitiker som hellre "skvallrar" i sina biografier (Pär Nuder, Margareta Winberg och Thomas Bodström exempelvis) än bidrar till partiets utveckling.
Klagomålen, men också förslagen på förbättringar, fortsätter genom "breven till socialdemokratin". Kristin Linderoth, Kajsa Borgenäs och Ellinor Eriksson med flera ömsom vädjar till, ömsom skäller på sitt parti att återuppta den förlorade politiska kampen.
Temat är genomgående - tills Jytte Gutelands "brev" dyker upp i högen.
De politiska visionerna i SSU-ordförandens text lyser med samma frånvaro som S-rådslagens. I stället koncentrerar hon sig på hur illa hon tycker om alliansen. Guteland tycks vara mer (o)inspirerad av moderpartiets passivitet än den reformanda som faktiskt finns hos hennes egna medlemmar.
För svensk politiks välmående behövs en levande socialdemokrati, men när inte ens ungdomsförbundets ordförande kan ge svar på, eller ens resonera kring, hur den framtida politiken ska utformas ligger partiet illa till. Kanske borde de unga skribenterna göra verklighet av sitt hot och gå utan S.