Tidningsvärlden är en framtidsbransch. Upplagorna ökar mer än någonsin. De senaste fem åren har antalet tryckta tidningar ökat med nästan tio procent.
Det är sant, men det handlar inte om Linköping, Sverige eller ens Europa. Siffrorna gäller hela världen. Varje dag säljs det uppskattningsvis 530 miljoner tidningar på jorden och de har ungefär 1,7 miljarder läsare. Varje dag.
Statistiken presenterades tidigare i veckan i Göteborg när World Association of Newspapers, WAN, inledde sin 60:e kongress. Det brukar alltid vara imponerande tillställningar där tidningskvinnor och tidningsmän från alla världens länder - nästan - träffas för att diskutera gemensamma frågor. I fjol ägde den rum i Sydafrika och den här veckan samlades 1 800 delegater i Svenska mässan i Göteborg.
Den våldsamma tillväxten sker i första hand i Asien och i Sydamerika och har två förklaringar:
Analfabetismen minskar snabbt i världen. Det gäller inte minst Sydamerika.
Välståndet ökar och då ökar inte bara förmågan att betala för en tidning utan också intresset för samhället.
Särskilt snabb är utvecklingen i Indien. I Göteborg träffade jag Amitabha Datta. Han är chef för två tidningar i Calcutta, som ges ut av företaget ABP. Han var mycket intresserad av Corren och frågade till exempel om vår upplaga - 58 400 exemplar varje dag. Själv kunde han berätta att hans tidningar exploderat från praktiskt taget ingenting till upplagor på 1,2 miljoner respektive 700 000 exemplar. Varje dag.
Han verkade själv en smula förvånad över sin framgång. Det svåraste problemet för honom var hur man håller isär tidningarnas ekonomiska intressen från de redaktionella. En tidning måste tjäna pengar för att överleva, men om läsarna börjar misstänka att innehållet i artiklarna styrs av möjliga annonsintäkter undergrävs förtroendet för tidningen. Amitabha Datta avundades de svenska tidningarna som strikt hållit de olika intressena isär i mer än 150 år.
Det är naturligtvis fantastiskt att analfabetismen minskar och välståndet i världen ökar. Men som journalist är det lite nedslående att konstatera att det inte är lysande journalistik som får tidningsbranschen i världen att blomstra, utan helt andra faktorer.
I Sverige sjunker tidningarnas upplagor sakta, men vi ligger fortfarande i världstopp. Flest tidningar per person läses i Japan, där 624 personer av tusen köper en tidning varje dag. Sverige ligger på fjärde plats (strax efter Norge och Finland) med 450 av tusen. Det gäller alltså de som köper, om man ser till antalet läsare ligger det på det dubbla, det vill säga de flesta svenskar.
Samtidigt är rörelsen mot en mer diversifierad medievärld mycket kraftfull. Papperstidningen kommer att finnas kvar länge än, men dess dominans kommer att minska. Nyheter kommer finnas där läsarna vill ha dem. Inte bara på papper, i radio, på teve eller i datorn. Nästa stora steg är mobiltelefonerna. I dag är det en bråkdel av oss som plockar upp nyheterna i mobilen, men snart kommer även du att vilja göra det.
I Göteborg diskuterade vi hur det ska gå till. Vi är snart där. När du är redo är Corren redo.